Канадският премиер Джъстин Трюдо е нарушил етичните правила, като е

Канадският премиер Джъстин Трюдо е нарушил етичните правила, като е ...

Канадският премиер опита да влияе върху правосъдието.


Канадският премиер Джъстин Трюдо е нарушил етичните правила, като е оказал натиск върху своята министърка на правосъдието да прекрати съдебно разследване за корупция срещу голяма строителна компания, предадоха световните агенции.Още по тематаСтрелба на шампионския парад на Торонто Раптърс18 юни 2019 09:398

Канада ще помага на Украйна срещу "руската заплаха"

Шефът на независимата Етична комисия на Канада Марио Дион каза, че в изготвения от комисията доклад по случая се констатира, че "премиерът, пряко и чрез свои високопоставени служители, е използвал различни начини да окаже влияние" върху министърката Джоди Уилсън-Рейбоулд "в противоречие с конституционния принцип на независимост на прокуратурата".

Според много подробни описания в медиите Трюдо се е опитал да попречи на разследване на базираната в Монреал компания SNC-Lavalin, обвинена, че е плащала милиони долари подкупи на семейството на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи между 2001 и 2011 г., за да получи строителни поръчки там, посочва ДПА.

През януари т.г премиерът понижи в длъжност Джоди Уилсън-Рейбоулд, като я премести начело на министерството за ветераните. Тя каза, че причина за това е, че не се е поддала на натиска да подпише помирително споразумение с влиятелната канадска компания, пише БТА.

На пресконференция снощи Трюдо, цитиран от Асошиейтед прес, каза, че поема отговорност "за всичко", и че е извършил грешки, но "в същото време ние научихме много уроци". Той отказа да се извини за това, че е защитил хиляди работни места в Канада. Въпросната компания има 9000 служители в страната и около 50 000 по цял свят. Той отхвърли тезата, че е било неподходящо да контактува с министъра на правосъдието по въпроса, защото "моята работа като премиер е да отчитам въздействието на всякакви решения, които се вземат, върху канадците".

Според него бившата правосъдна министърка, която беше и генерален прокурор, не е обмислила адекватно възможни алтернативи на съдебно преследване на компанията за нейни евентуални нарушения.

Един опозиционен политик нарече доклада на Етичната комисия "избухване на бомба", но според анализаторите преките последици за Трюдо ще бъдат минимални, тъй като комисията няма пълномощия да налага санкции за такива нарушения. Създалата се ситуация обаче може да повлияе негативно на шансовете за преизбиране на Трюдо в изборите на 21 октомври.
По публикацията работи: Павел Гълъбов

Източник: dnes.bg