Канадски учени откриха връзка между някои замърсители на въздуха и

...
Канадски учени откриха връзка между някои замърсители на въздуха и
Коментари Харесай

The Hill: Канадски учени установиха връзка между замърсяването на въздуха и тежките последици от COVID-19

Канадски учени откриха връзка сред някои замърсители на въздуха и тежките последствия от COVID-19, написа американският вестник The Hill, като цитира данните от неотдавна оповестено изследване.
 
Според отчета хората, живеещи в региони с високи равнища на фини прахови частици, азотен диоксид и озон в приземения пласт на атмосферата, са изложени на по-голям риск от попадане в интензивно поделение при положение на зараза с ковид. До тези изводи са стигнали създателите на изследването, оповестено по-рано тази седмица в профилираното издание Canadian Medical Association Journal.
 
Учените също по този начин са разкрили, че хроничното излагане на озон носи нараснал риск от гибел от COVID-19.
 
Изследователи от Health Canada са анализирали данни от всички хора на възраст 20 и повече години, които са дали позитивна проба за ковид в Онтарио през 2020 година Както изяснява изданието, в изследването са взели участие повече от 151 хиляди души.
 
Авторите на проучването означават, че информацията за фини прахови частици, азотен диоксид и озон е елементарно налична за тях, защото всички тези субстанции се следят постоянно от канадското държавно управление.
 
Според създателите на отчета има няколко разнообразни механизма, посредством които дълготрайното излагане на замърсяване на въздуха може да усили риска от тежко развиване на заразяване с COVID-19. Например, замърсителите на въздуха може да понижат имунния отговор и антимикробната интензивност в белите дробове, като по този метод усилят вирусния товар, се споделя в публикацията.
 
Тези субстанции могат също да причинят хронично инфектиране и свръхекспресия на характерния рецепторен протеин, който разрешава навлизането на ковид в човешките кафези, прибавят откривателите.
 
„ Като се има поради продължаващата пандемия, нашите открития, които акцентират връзката сред хроничното излагане на замърсяване на въздуха и по-тежкото превозване на COVID-19, могат да имат значими последствия за публичното здраве и здравните системи “, показват създателите на проучването.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР