Канадски лекари разработиха устройство, което кара белите дробове да отделят

...
Канадски лекари разработиха устройство, което кара белите дробове да отделят
Коментари Харесай

Разработиха животоспасяващо устройство при алкохолно отравяне

Канадски лекари създадоха устройство, което кара белите дробове да отделят във въздуха освен въглероден диоксид и други отпадъчни артикули, само че и молекули етилов алкохол за доста малко време. Благодарение на това ще бъде допустимо спасяването на животи при положение на остро алкохолно отравяне. Статия, описваща създаването, е оповестена от научното списание Scientific Reports.

" Устройството ни е набор от клапани, тръби, маска за лице и цилиндър с въглероден диоксид и може да се помести в дребен куфар. То е доста елементарно да се направи, не се нуждае от електроника или компютри, с цел да работи ", сподели един от разработчиците, професорът в университета в Торонто (Канада) Джоузеф Фишър.

Сред чертите на индивида, които го отличават от множеството други типове бозайници, има една много необикновена. Хората могат да употребяват релативно огромно количество етилов алкохол и да се напият, а тялото на други животни или бързо разлага молекулите му, или не понася даже малко количество алкохол. Учените допускат, че с помощта на това нашите предшественици са могли да ядат презрели и ферментирали плодове, които животните не са яли.

Почти целият алкохол се отделя от човешкото тяло заради работата на няколко ензима, които разграждат молекулите на етанола и продуктите от неговото разграждане в чернодробните кафези. Човешките версии на тези ензими работят релативно постепенно, тъй че алкохолът се натрупва в кръвта. Ето за какво се напиваме.

Ако човек пие прекалено много алкохол, той може да бъде токсичен с него: в такива сериозни обстановки черният дроб физически не е в положение да отстрани бързо етанола от тялото. По предписание в такива случаи лекарите просто се пробват да поддържат пациента жив, като инжектират в тялото му О2 и медикаменти, които подтикват работата на сърцето и други органи.

Канадските лекари са измислили по какъв начин да ускорят този развой. Те забелязали, че при липса на О2 във въздуха и учестено дишане белите дробове на човек стартират да отделят доста молекули алкохол. Учените решили да проследят какъв брой бързо алкохолът ще се отдели от тялото на доброволци, в случай че дишането им се учести.

Фишър и сътрудниците му основали особено устройство, което поддържало непрекъснато равнище на въглероден диоксид в кръвта на участниците в опита. Благодарение на това те не изгубили схващане заради прекомерно учестеното дишане и обстоятелството, че по-голямата част от CO2 се отделил от кръвта им през първите няколко минути, откакто почнали да дишат надълбоко.

По-нататъшни опити демонстрират, че с помощта на това алкохолът в действителност се отстранява от тялото по-бързо. Учените съумели да възстановяват концентрацията на етанол в кръвта на доброволците няколко пъти по-бързо, в сравнение с при естествената неутрализация на алкохола.

Фишър се надява, че в случай че работата им приключи с финален триумф, такива устройства могат да се употребяват за битка с последствията от злоупотребата с алкохол, както и за решение на други медицински и научни проблеми, свързани с обмяната на газове сред белите дробове и околната среда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР