Канадски изследователи, заедно със свои колеги от Франция, направиха нова

...
Канадски изследователи, заедно със свои колеги от Франция, направиха нова
Коментари Харесай

Пробив в разработването на фотоволтаични клетки ще намали разходите за производство на енергия 3 пъти

Канадски откриватели, дружно със свои сътрудници от Франция, направиха нова стъпка към миниатюризирането на електрониката, като създадоха първата микрометрична фотоволтаична клетка с обикновено отворен контакт. Устройството, което е с дебелина два човешки косъма, предлага доста преимущество пред съществуващите слънчеви технологии, защото понижава разстройствата с 95% и евентуално понижава разноските за произвеждане на сила три пъти.

„ Тези микрометрични фотоволтаични кафези имат забележителни характерности, по-специално доста дребния си размер и доста пониженото екраниране “, споделя Карин Хинцер от Университета в Отава, един от откривателите. „ Тези свойства ще бъдат потребни за приложения, вариращи от увеличение на плътността на електронните устройства до слънчевата сила, леки нуклеарни акумулатори за галактически проучвания и миниатюризация на информационните устройства и интернет на нещата “.

Триизмерните вътрешни взаимовръзки усилват личната мощ на чипа и откриват благоприятни условия за неговата миниатюризация. Въпреки това са нужни нови технологии за внедряване на тези връзки във фотонните чипове. Канадски и френски учени са основали триизмерни вътрешни връзки на многофункционален фотоелемент, като са употребявали процеси като плазмено ецване, електроотлагане на злато и химико-механично гланциране. Резултатът е хетерогенна конструкция от тънки филми.

Технологията понижава размера на клетката и понижава разстройствата с 95% от цената, присъща на общоприетите фотоволтаични кафези. В съпоставяне с устройствата с двуизмерни взаимовръзки, триизмерните употребяват площта на субстрата шест пъти по-ефективно. Всичко това дружно води до увеличение на характерната мощ на подложката при висока компактност и дребен размер на устройството.

„ Разработването на първите микрометрични фотоклетки с обикновено отворени контакти е значима стъпка в миниатюризацията на електронните устройства “, споделя Матийо дьо Лафонтен, началник на изследователския екип.

Това е специфична скица на устройство, при която контактите са отворени в пасивно положение и затворени в интензивно положение.

Този софтуерен пробив дава обещание обилни изгоди за обществото. По-евтините и по-мощни слънчеви акумулатори ще спомогнат за ускорение на енергийния преход.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР