Канадски изследователи в областта на медицината са обучили изкуствен интелект

...
Канадски изследователи в областта на медицината са обучили изкуствен интелект
Коментари Харесай

AI диагностицира диабет за 10 секунди само по гласа на пациента

Канадски откриватели в региона на медицината са обучили изкуствен интелект да предсказва тъкмо диабет вид 2 единствено за 6 до 10 секунди от гласа на пациента, оповестява " Дейли мейл ", представена от Българска телеграфна агенция.

Това е реализирано, откакто моделът е разпознал 14 акустични характерности за разликите сред лицата, които не са диабетици, и тези с диабет вид 2.

AI се концентрира върху набор от вокални характерности, в това число леки промени във височината и интензивността на гласа, които човешките уши не могат да доловят. Впоследствие тези данни са били съпоставени с съществена здравна информация, в това число възраст, пол, височина и тегло на пациента.

Изследователите откриват, че полът се оказва решителен: изкуственият разсъдък може да диагностицира болестта при 89% от дамите, само че малко по-неточно - при 86% от мъжете.

Моделът на AI дава обещание да понижи фрапантно разноските за диагностициране на постоянно срещаното хронично здравословно положение.

Дистанционната, автоматизирана диагностика може да помогне на милиони хора, за което се съди по данните, събрани от Международната диабетна федерация, която оповестява, че съвсем

половината от възрастните, живеещи с диабет, или 240 милиона души, не знаят, че имат това заболяване.

Нашето проучване акцентира забележителните вокални разлики сред хората с и без диабет вид 2, споделя Джейси Кауфман, главен създател на публикацията и академик в лаборатория " Клик ", основана в Ню Йорк. Тя възнамерява да пусне софтуера на пазара.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР