Канадската версия на Hyperloop ще вози пътници и товари със

...
Коментари Харесай

Канада проектира собствена версия на Hyperoop: нещо средно между влак и самолет


Канадската версия на Hyperloop ще вози пасажери и товари със скорост до 1200 км/ч (снимка: TransPod)

По-бърз от реактивен аероплан на към половината от цената му – това е още един модел трен с вакуумна тръба в жанр Hyperloop, този път от Канада. TransPod споделя, че е почнала авансово създаване на транспортната система, която ще вози със скорост до 1200 км/ч.

Представена предходната седмица в Торонто, TransPod FluxJet е свръхвисокоскоростна система за наземен превоз, която дава обещание „ реформаторски нововъведения в задвижването “, зареждане с чиста сила и „ софтуерни скокове в безконтактното предаване на сила “.

По сходство на Hyperlooop, FluxJet също ще отстрани съпротивлението в тръбите и ще употребява магитна левитация. В този случай обаче това ще се задейства едвам откакто влакът е отвън града и е подготвен да се стрелне през високоскоростните сектори.

Комплектът „ колесници “ няма да се прибере, преди капсулата да развие най-малко 300 км/ч, само че в действителност тя е подготвена да форсира до крейсерска скорост – към 1000 км/ч или оптималната скорост до 1200 км/ч, когато би трябвало да се бърза.
още по темата
Компанията разкрива малко за своите „ реформаторски нововъведения “, само че излиза наяве, че всяка капсула ще е дълга 25 м и ще побира до 54 пасажери или прочут обем товар, който е сензитивен към времето (бързо развалящи се стоки). Всяка капсула ще има четири „ мотора за левитация “, разпростряли се на открито от горния и долния диагонал на рамената на окачването.

Капсулите ще носят бордови ресурси от акумулатори, само че когато пристигна време да се движат доста бързо, ще употребяват безконтактен захранващ блок, с цел да получават електрозахранване от тръбата, в която се стрелкат.

TransPod споделя, че е събрала финансиране от 550 милиона щатски $ и минава към идната фаза с план, обхващащ първите 300 километра сред Калгари и Едмънтън. „ Започнаха предварителни строителни работи, в това число оценка на въздействието върху околната среда “, написа в уеб страницата на TransPod.

Новата транспортна система ще коства 18 милиарда щатски $, дава обещание 45-минутни пътувания сред двата града за цена от към 75 $. Това ще замества повече от три часа шофиране или самолетен билет на стойност към 125 $. Очаква се трасето да понижи с съвсем една трета трафика по автомагистралата, свързваща Калгари с Едмънтън, твърди TransPod.

Според анализатори, „ FluxJet най-вероятно ще страда от същите проблеми, които изтезават всяка друга транспортна система с вакуумни тръби, опитвана в миналото “. Например, магнитно-левитационната железопътна линия е безумно скъпа и постоянно е стопански нежизнеспособно начинание единствено по себе си.

Премахването на въздуха от 300 км тръби е мъчно и енергоемко. Потенциалните течове, пробиви, сеизмична интензивност, неизправности или терористични актове могат да имат безусловно пагубни резултати. Не на последно място, даже и най-малкото отклоняване от правата линия при 1000 км/ч може да унищожи пасажерите и товарите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР