Канада разследва Walmart, Hugo Boss, Diesel за искове за уйгурски принудителен труд

...
Канадският корпоративен надзор ще разследва Walmart, Hugo Boss и марката
Коментари Харесай

Канадският корпоративен надзор ще разследва Walmart, Hugo Boss и марката за дрехи Diesel след обвинения, че компаниите са експлоатирали принудителния труд на етническото малцинство уйгури в Китай.

Канадският омбудсман за отговорно предприемачество (CORE) обяви разследването си в четвъртък, след като групи от гражданското общество миналата година обвиниха фирмите, че използват китайски доставчици, замесени в принудителен труд в Синдзян.

Разследването идва, след като трите компании, които отрекоха обвиненията в използване на принудителен труд, отказаха да участват в предварителна оценка на исковете.

„Тъй като посредничеството между страните в момента не е опция, ние ще започнем разследване на обвиненията, изложени в тези доклади“, каза говорителят на CORE Шери Майерхофер в изявление.

„Разследванията ще предоставят на трите компании постоянна възможност да предоставят допълнителна подходяща информация и посредничеството по обвиненията остава отворено. Надяваме се, че констатациите от разследването ще предоставят на компаниите информация в подкрепа на способността им да засилят своите практики за надлежна проверка.“

Walmart, Hugo Boss и Diesel не отговориха веднага на искания за коментар.

Групи за защита на човешките права казват, че повече от един милион уйгури и други мюсюлмански малцинства са били погребани в лагери в крайния западен Синдзян на Китай, където са изправени пред малтретиране, включително принудителен труд, принудителна стерилизация, побои и изнасилвания.

Пекин отрече да е извършил нарушения на правата на човека, включително геноцид, и твърди, че неговите „центрове за професионално образование и обучение“ драстично са намалили насилствения екстремизъм и бедността.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР