Канада работи с международните си партньори, за да накараме Русия

...
Канада работи с международните си партньори, за да накараме Русия
Коментари Харесай

Трюдо: Руската агресия срещу Украйна е неприемлива

Канада работи с интернационалните си сътрудници, с цел да накараме Русия да разбере, че всякакви по-нататъшни дейности против Украйна са безусловно неприемливи. Това съобщи в сряда министър председателят Джъстин Трюдо, заяви " Ройтерс ".

" Ние стоим там с дипломатически отговори, със наказания, с цялостна преса на интернационалната сцена, за да подсигуряваме, че Русия почита право на народа на Украйна да избира своите държавни управления ", добави Трюдо.

Канадският външен министър Мелани Джоли сподели във вторник, че Отава ще вземе решение в подобаващия миг за доставка на военна техника за Украйна.

Припомняме, че министерството на защитата на Канада изпрати отряд специфични елементи в Украйна поради опасения от ескалация на обстановката на руско-украинската граница. 

Канадските военни по-специално би трябвало да оказват помощ за създаването на проект за евакуация на канадски дипломати при положение на утежняване на обстановката на руско-украинската граница. Официално тази информация не беше доказана пред телевизионния канал нито от Министерството на защитата, нито от държавното управление на Канада.

От 2015 година канадските въоръжени сили образоват бойци и офицери от украинската войска на полигона Яворов в област Лвов в границите на интервенция " Обединител ". Мисията включва почти 200 канадски военни.

През март 2019 година канадското държавно управление реши да удължи задачата в Украйна до пролетта на 2022 година

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън прикани западните народи в сряда да останат единни в лицето на това, което той назова " безмилостна " съветска експанзия против Украйна и увери водача на Украйна в тяхната поддръжка, като в същото време прикани украинците да бъдат мощни.

Блинкън сподели, че Русия има проекти да ускори военното си наличие от към 100 000 бойци по украинската граница и допусна, че скоро броят им може да се удвои. Блинкън сподели също, че няма да показа формален писмен отговор на настояванията на Русия, когато се срещне в петък с съветския външен министър.

Администрацията на Байдън съобщи по-рано, че дава спомагателни 200 милиона $ отбранителна военна помощ на Украйна, с цел да помогне за отбраната на нейния суверенитет и териториална целокупност. Зеленски благодари на Блинкън за помощта, както за визитата му и уверенията в поддръжка.

Германският канцлер Олаф Шолц сподели на Световния стопански конгрес (WEF) в сряда, че напрежението на границата сред Украйна и Русия би трябвало да бъде преодоляно и териториалната целокупност на Украйна би трябвало да бъде непокътната.

" След години на възходящо напрежение мълчанието не е рационален вид ", акцентира Шолц.

" Русия е наясно с нашата решителност. Надявам се, че също е наясно, че изгодите от съдействието са доста по-високи от цената на по-нататъшната борба ", добави той.

По-рано тази седмица Шолц означи, че Германия може да спре плана за газопровода " Северен поток 2 ", ако Русия нападна Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР