Кампания Запази надежда цели да насочи общественото внимание към значимите

...
Кампания Запази надежда цели да насочи общественото внимание към значимите
Коментари Харесай

Кампанията Запази надежда насочва вниманието към превенцията на рака на гърдата

Кампания „ Запази вяра " цели да насочи публичното внимание към значимите тематики за прeвенцията, ранната диагностика и лекуването на рака на гърдата. Това оповестяват от пресцентъра на софийската Многопрофилна болница за интензивно лекуване (МБАЛ) " Надежда ". Кампанията се организира за пета година, а главен акцент през тази е тематиката за възстановяване качеството на живот на дамите с рак на гърдата по време на онкотерапиите и след края на лекуването.

Държавата обезпечава предварителна защита на това заболяване, като дава безвъзмездни профилактични прегледи, споделят от " Надежда ". Оттам обаче обръщат внимание, че за дамите, които към този момент се борят с рака, липсва систематизирана и налична информация за страничните резултати, които онкотерапията може да аргументи, както и за опциите за превъзмогването им. От болничното заведение обръщат внимание, че поддръжката за тези пациенти стартира още с слагането на диагнозата и продължава по време на лекуването (химиотерапия, лъчетерапия, оперативно лекуване, хормонотерапия, таргетна и имунотерапия), както и години след настъпването на ремисия, оповестява Българска телеграфна агенция.

През целия октомври в обществените канали на лечебното заведение ще бъдат оповестени потребни публикации, изявленията и видеа, свързани с тематиките на акцията. Ще бъдат излъчени профилирани видео подкасти, отдадени на най-новите трендове в лекуването на рака на гърдата и опциите за повишение качеството на живота при дамите, преминаващи онколечение. Посланик на акцията през 2023 година е някогашният капитан на женския народен волейболен тим Страшимира Симеонова. 

Преди година Европейската комисия предложи началото на скрининговите проучвания за рак на гърдата да бъде от 45-годишна възраст.

Всяка година в България 420 дами под 45-годишна възраст се диагностицират с рак на гърдата, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция през март хирургът доктор Мариела Василева, член на Управителния съвет на Българското сдружение за битка с рака на гърдата. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР