Кампания за ранна диагностика на гръбначните изкривявания започва Столичната община

...
Кампания за ранна диагностика на гръбначните изкривявания започва Столичната община
Коментари Харесай

Кампания за ранна диагностика на гръбначните изкривявания започва в София

Кампания за ранна диагностика на гръбначните изкривявания стартира Столичната община в учебните заведения на нейна територия. Началото й беше оповестено през днешния ден от ръководителя на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев и шефа на 119 СУ „ Акад. Михаил Арнаудов “ Диян Стаматов, осведоми Българска телеграфна агенция.

Инициативата ще се реализира взаимно със Сдружението на Шрот терапевтите в България, което ще организира образование на учители по физическо образование и спорт по какъв начин да разпознават признаците на гръбначни изкривявания. На образованията ще има и лекари от столичните лечебни заведения, обясниха от общината.

Целта е при проблем учителите оптимално бързо да кажат на родителите, с цел да бъдат подхванати навременни ограничения, съобщи пред публицисти Георгиев. По думите му в идващите три месеца ще бъдат подготвени 400 учители.

Диян Стаматов означи, че казусът е сериозен и се е задълбочил след пандемията от ковид, когато децата учиха онлайн.

Петър Петров изясни, че Шрот лечението е над 100-годишна немска методика със сериозна традиция при работата с деформации на гръбнака, която цели да се избегне операционната интервенция при проблем. Той моли за това да се вършат годишни прегледи на учениците.

Петров сподели, че за сколиозата няма доказателства, че тежките училищен раници са причина за появяването й. Промяната в стойката обаче се дължи на раниците, тъй като се трансформира интензивността на мускулатурата, изясни той. Така да вземем за пример, в случай че детето носи чантата си единствено на едното рамо, тялото стартира да се приспособява към съответната страна и центърът на тежестта на тялото се наклонява на тази страна.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР