Кампания за безплатни прегледи на пациенти с бъбречно каменна болест

...
Кампания за безплатни прегледи на пациенти с бъбречно каменна болест
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за пациенти с бъбречно-каменна болест |

Кампания за безвъзмездни прегледи на пациенти с бъбречно каменна болест ще обхване лечебни заведения и кабинети в 13 български града. Организатор е Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест, а самодейността ще продължи от 16.06. до 1.07.2021г.

Прегледите включват и абдоминална ехография, за която не се изисква направление от експерт. Записването се реализира през.

Стартът на националната акция „ Бъбреци без болежка “ ще бъде разгласен на 16 юни (събота) в 10.00ч., в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „ Александровска “, с групово пиянство на вода от пациенти и медици, защото постоянното пиянство на вода снижава риска от формиране на камъни и оказва помощ за по-лесното им елиминиране.

У нас половин милион българи страдат от бъбречно-каменната болест, като огромна част от тях не знаят за заболяването, до момента в който не преживеят бъбречна рецесия. Заболяването визира хора в дейна възраст - сред 30 и 60 години, като превес имат мъжете (10,6%) спрямо дамите (7,1%). По данни на НЗОК, приблизително сред 125 000 и 150 000 души годишно се новодиагностицират с уролитиаза (камъни в бъбреците, уретерите и пикочния мехур), а 54 000 постъпват в болница с бъбречна рецесия.

Нездравословният метод на живот с препитание и несъразмерна консумация на сол, с понижена физическа интензивност и психо-социален стрес, са най-силните фактори за поява на заболяването и водят до влошено здраве и качество на живот.

Същевременно пандемията е причина да се ограничи профилактиката и съответното следене на към този момент открито бъбречно заболяване, пациентите търсят лекуване прекомерно късно и опциите за коренно възстановяване на положението им мощно понижават.

Националната акция „ Бъбреци без болежка “ има за цел да построи осведоменост у пациентите за бъбречно-каменната болест, тъй че те да осъзнаят своята роля в предварителната защита и лечебно-диагностичния развой, с цел да могат да се ангажират със специалистите в взаимно взимане на решения, както и да развият умения за личен надзор на болестта. Всеки пациент ще получи като подарък новото издание на „ Наръчник за пациента с БКБ “.

Лечебни заведения, в които ще се правят прегледите:

София УМБАЛ „ Александровска “ – Клиники по урология и по нефрология

Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда - Клиника по урология

УБ " Лозенец " - Клиника по нефрология и трансплантация

УМБАЛ „ Софиямед “ - Клиника по урология

МЦ „ Кристал “

МБАЛ „ Доверие “ - Клиника по урология

МЦ FI Health

7 ДКЦ София

8 ДКЦ София

Пловдив МБАЛ „ Централ хоспитал “

УМБАЛ Пловдив

МБАЛ „ Уромедикс “

МЦ „ Литомед “

МЦ „ Света Анна “

Урологичен кабинет доктор Станислав Вълканов

Монтана МБАЛ „ Сити Клиник Св. Георги “

Благоевград Отделение по урология към МБАЛ Благоевград

Русе МБАЛ „ Канев “

Габрово МБАЛ „ Св. Иван Рилски “

В. Търново МЦ „ Авицена “

Плевен МЦ „ Уромед “

Варна МЦ " Клиника Нова "

Силистра МЦ „ Дръстър “

Шумен Урологичен кабинет доктор Валентин Петров

Хасково МЦ „ Д-р Вълканов “

Пазарджик Урологичен кабинет доктор Димитър Делков

Информационната акция с безвъзмезден скрининг за хора с бъбречно-каменна болест е част от самодейностите, посветени на Световния ден за битка с бъбречните болести, който тази година мина под наслов „ Здрави бъбреци – за всеки и на всички места ”. Поради локдауна осъществяването на самодейността е с изменена дата. Повече информация, открийте на уеб страницата и на Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР