Кампаниите за намаления и промоции са характерни в периодите, когато

...
Кампаниите за намаления и промоции са характерни в периодите, когато
Коментари Харесай

КЗП разкрива най-честите заблуди при намаления и промоции

Кампаниите за понижения и промоции са присъщи в интервалите, когато се сменят сезоните и магазините би трябвало да освободят място за новите сбирки. Но те са постоянно употребен от търговците способ за привличане на клиенти при предлагането на най-широка гама артикули целогодишно.  За това предизвестява Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) и дава образци за най-честите установявани и забранявани от нея заблуди при провеждането на сходни акции.

Понякога търговците си служат с разнообразни трикове и неточно внушават, че дават опция за извършване на покупки по-евтино от тях спрямо други интервали.

Сред прилаганите хитрости при сезонни понижения на дрехи е слагането на огромни надписи на витрините на магазините с внушителни проценти отстъпки, които обаче се оказва, че важат за доста стеснен подбор от предлаганите групи продукти или за единични бройки. В други случаи не е задоволително ясно при какви условия потребителят може да се възползва от обявеното понижение или пък отстъпките не се ползват по този начин, както са оповестени.

Има и други клопки при провеждането на промоции и понижения, които Комисията открива и не разрешава целогодишно и които могат да се срещнат и по време на сезонните акции. Например, разпространението на рекламни брошури, в които не са посочени правилно обхванатите от акцията артикули или пък се дава подвеждаща информация за основни характерности на предлаганите понижени продукти.

Наскоро Върховният административен съд удостовери две решения на КЗП за възбрана на нелоялни практики на „ Хиполенд ” АД, свързани със заблуждаваща информация в брошури по отношение на използването на отстъпки при акции за понижения.

В единия случай търговецът е премълчавал, че базовите потребителски карти за 10% отстъпка на ненамалени продукти не важат при покупка на артикули в „ Акция ” (независимо дали са понижени или не). След инспекция на контролния орган търговецът промени рекламното известие, като категорично уточни, че преференциите не се отнасят за артикули в акции, промоции, понижения и специфични каталози.

Втората нелоялна процедура е при акция „ Черен петък ” – търговецът е отправил анонс „ -20% за всички ненамалени бебешки артикули и още доста понижения ”. Едва при посещаване в магазина излиза наяве, че понижението се отнася единствено за няколко типа артикули – бебешки кошари, кревати, столове за хранене и кола и за още няколко продукта, само че не и за всички ненамалени бебешки артикули.

Друга наскоро влезнала в действие след удостоверение от Върховен административен съд заповед на КЗП не разрешава на „ Техномаркет ” да разгласява в промоционални брошури нееднозначна информация за една и съща основна характерност на артикули. Конкретното открито при инспекцията нарушаване е, че за даден модел тв приемник с цена 229 лева търговецът е показал две разнообразни дължини на диагонала на екрана – 20˝ и 32˝. Чак когато потребителят отиде в магазина, схваща че оповестената цена е за по-малкия тв приемник, а по-големият е доста по-скъп – 359 лева

Поставянето на послания като „ супер цена ”, акция ”, „ промо ” и прочие върху етикетите в магазините е още един известен метод, с който търговците внушават на клиентите, че им оферират по-изгодни покупки. Само по себе си това не нарушава правата на потребителите при положение, че продуктите се таксуват на оповестените цени.

Невинаги обаче е по този начин и образец за противоположното е друга неразрешена от КЗП нелоялна процедура на „ ЛИЛИ ДРОГЕРИЕ ” ЕООД. Проверка на контролния орган откри, че търговецът е продавал стоките по-скъпо от оповестената „ супер цена ”. Например, артикул с посочена на етикета цена 9,98 лева на касата се таксува 10,49 лева

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР