Камери може да следят пускането на бюлетините в реално времеПреференциите

...
Камери може да следят пускането на бюлетините в реално времеПреференциите
Коментари Харесай

Преференциите за вота ще започват от № 100

Камери може да наблюдават стартирането на бюлетините в действително време


Преференциите за обособените претенденти ще останат в бюлетините за избори, само че ще стартират от номер 100 нагоре. А в подредбата на партиите също ще има числова последователност от 1 до 100.

Това ще е решението, което се чака да бъде подкрепено на второ четене при настоящия ремонт на Изборния кодекс, разясниха пред „ Труд ” депутати от ръководещото болшинство.

Кулоарните отзиви към този момент се разграничават от гласуването в зала, където избраниците одобриха на първо четене измененията в Изборния закон, с които отпаднаха номерата пред партиите и обединенията.

Целта на поправката беше да се пресече така наречен „ феномен 15/15 ”, с който листите се пренареждат, когато хората гласоподават за номера на съответната партия, само че отбележат наново същото число в листата с претенденти.

От Движение за права и свободи обаче възразиха против неналичието на номера против партийните обединения, тъй като това би забавило доста гласоподавателите в търсенето по лист. От ГЕРБ също дадоха да се разбере, че са склонни да правят отстъпка.

Поправките на първо четене бяха подкрепени със 115 гласа. С тях се одобри още Централната изборна комисия (ЦИК) да взема решение в какъв брой секции да има машинно гласоподаване, само че те не би трябвало да са по-малко от хиляда. Машини ще могат да се слагат единствено в секции с над триста гласоподаватели, само че отвън граница – не. Така машинно ще може да се гласоподава единствено в България. Машинно гласоподаване ще бъде въведено, само че поетапно.

От Българска социалистическа партия разкритикуваха ръководещите, че извършват мнение на ЦИК, с което се изяснява за какво не може да се вкара такова и упрекнаха болшинството, че саботират въвеждането на машините за вота.

Електронното гласоподаване, което трябваше да се организира за пръв път на идните избори, също се анулира за неустановен интервал от време. Аргументът тук е, че системата би трябвало да подсигурява 100 % сигурността на вота, а отбрана от хакерски офанзиви се обезпечава комплицирано.

Дебатирано бе и наложителното видеонаблюдение в изборните секции. Ако то се одобри, във всичките над 12 000 секции, би трябвало да се слагат камери, които да предават в действително време изборния ден, само че в същото време да се резервира тайната на вота от тъмната стаичка.

Данаил Кирилов, ГЕРБ:


Ще гласуваме електронно, когато има сигурност


Имаме упоритостта електронното отдалечено гласоподаване да стане факт, само че когато имаме софтуерна сигурност и обезпеченост на процеса.

В ЦИК имаше консенсус по въпроса, че са нужни корекции и промени в законодателството с оглед отпадане на абсолютността на машинното гласоподаване във всички изборни секции. Това не значи да предлагаме изтриване или отвод от този вид гласоподаване.

Бих предложил да остане цифровата номерация, само че като тя се започва за преференциалното гласоподаване от друго число.

Юлиан Ангелов, Оперативна програма:


За нас е значимо да отпаднат номерата на партиите


За нас е значимо номерата на партиите да отпаднат. Крайно време е българските жители да не гласоподават за номера, а за избрани претенденти. Със законопроекта ни целим да избегнем феномена „ 15-15 ”, който се случва на всички партии. На нас патриотите не ни се е случвало, само че има други, които са ощетени.

Да спрем това да се гласоподава за номера. Хората би трябвало да бъдат интелигентни, когато отидат да създадат избора си. ЦИК е основан при превъзходството на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Хамид Хамид, Движение за права и свободи:


Създава се подозрение за въвеждане на учебен ценз


Нашето мнение е да се върви единствено към машинното гласоподаване, би трябвало да извадим хартиените бюлетини от изборния развой. Трябва да махнем хартията и химикалката от изборния развой и ще забележим изгодите от машинното гласоподаване още от първите избори, на което то ще бъде приложено.

Смятаме, че има няколко по-добри разновидността за решение на казуса „ 15-15 ” и ще ги предложим сред първо и второ четене. Считаме още, че премахването на номерата от бюлетината не е сполучлив вид и основава подозрение за въвеждане на учебен ценз.

Крум Зарков, Българска социалистическа партия:

Горди сме с IT достижения, а катастрофирахме с елементарни машини


България е страна на космонавти и горда с IT достижения, а катастрофира през обикновеното условие на Изборния кодекс за няколко елементарни машини. За пет години непрекъснато настоящата изборна администрация не съумя да се оправи с обезпечаването на няколко хиляди машини за изборния ден. От ЦИК отсякоха „ Не ” и вносителите побързаха да се съгласят с тази безапелационна присъда.

По какви критерии ЦИК ще избере къде да има машини и къде – не? Единственият резултат от този закон ще бъде още по-ниска степен на доверие.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР