Каменната гора, Каменната пустиня, известна у нас като местността Побитите

...
Каменната гора, Каменната пустиня, известна у нас като местността Побитите
Коментари Харесай

Къде се намира единствената пустиня в България?

" Каменната гора ", " Каменната пустиня ", известна у нас като местността " Побитите камъни " е една от двете съществуващи пустини в Европа (другата е в Испания). Пустинята се състои от пясъчни дюни и няколко групи естествени скални формирания на обща повърхност от 13 km². Това е едно от дребното места в Европа, където е известно, че порастват кактуси и живеят пустинни влечуги и други животни от необитаем вид.

Природният феномен се намира на 25 км от Варна. " Побити камъни " е ситуиран на север и юг от Белославското езеро, съставлява разкрития на еоценски пясъци, измежду които са ситуирани изправени каменни колони, наподобяващи каменна гора. Впечатляващият ландшафт на побитите камъни се следи в седем огромни и няколко по-малки разкрития. Най-известна е групата " Център - Юг ". Тя е ситуирана на 18 км западно от Варна. В нея се наброяват към 300 огромни и дребни колони, високи до 6 м, издигащи се основно южно от остарялото шосе Варна-Девня.
 Снимка 631727
Източник:

За произхода на " Побитите камъни " са препоръчани доста хипотези, които могат да бъдат обединени в две съществени групи, първата от които застъпва неорганичния генезис на колоните, а втората - техния органически генезис. При първата група изказванията допускат механично оформяне на структурите посредством ерозионни процеси под действието на атмосферата и водата, морския прибой, изветряне или инфилтрация на подпочвени води.

Според последователите на органичния генезис каменните колони са остатъци от коралови рифове, вкаменени газови извори, биогенни водораслови скупчвания или вкаменена гора. Все още не може да се каже сигурно коя от тези хипотези отразява най-точно възникването на този феномен, само че всички те изключват концепцията, че са създание на индивида.
 Снимка 631724
Източник:

Това ясно може да се види в група Кариера-Белослав, където са разкрити и четирите равнища на Побитите камъни. Най-впечaтляващите групи Побити камъни ( " Център-юг ", " Белослав-запад ", " Слънчево-югоизток " ), още през 1938 година са измежду първите предпазени територии в България. По-късно с няколко поредни акта са предпазени общо 14 групи с повърхност 253,3 хектара, а със Заповед на Министъра на околната среда и водите през 2002 година естествената забележителност е прекатегоризирана в предпазена околност. " Побити камъни " е предпазена зона в мрежата Натура 2000, оповестена за опазването на най-големите в страната вътрешни пясъчни хабитати със характерна флора, растителност и скотски свят.
 Снимка 631725
Източник:

В региона на побитите камъни са открити единствените за България доказателства за живот на индивида през мезолита.

До " Побити камъни " може да стигнете с автомобил или с автобусна линия № 43 до спирка " Разклон Баново " в с. Слънчево. Според осведомителния  на Варна входът за възрастни е 5 лева, за възпитаници, студенти и пенсионери е 3 лева, а  децата до 6 годишна възраст употребяват безвъзмезден вход.

Единствената друга същинска пустиня в Европа е Табернас

Тя съставлява предпазен естествен парк, прикрит в югоизточна Испания, в региона на Коста де Алмерия. Там слънцето грее над 3000 часа в годината, а температурите доближават до 48 градуса над нулата.

Табернас е с повърхност от почти 280 квадратни килoметра, а пейзажите ясно демонстрират процеса на естествено опустиняване и ерозия. 
 Табернас
Източник:

Табернас

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР