Камен Донев напуска сцената на Народния театър като актьор в

...
Камен Донев напуска сцената на Народния театър като актьор в
Коментари Харесай

Камен Донев напуска Народния театър

Камен Донев напуща сцената на Народния спектакъл като артист в " Животът е прелестен " с режисьор Александър Морфов.

Това заяви самият той с пост във Фейсбук.

" Искам да ви осведомявам, че от през днешния ден напущам представлението " Животът е прелестен " заради последна непоносимост към обстановката в Народния спектакъл и безобразното, надменно държание на шефа на театъра.

След свадите и събитията произтекли след това, аз излизах на сцената от обич към спектакъла и от почитание към вас, феновете.

Но чашата преля... Аз имам достолепие и няма да разреша то да бъде погазвано!

Благодаря ви за аплодисментите.

Надявам се и имам вяра, че ще се забележим в Народен спектакъл " Иван Вазов " при други условия и друго управление. ", написа Камен Донев.

За ролята си в представлението артистът има премия " Аскеер ", отбелязва Българска национална телевизия.



Припомняме, че спорът сред Камен Донев и шефа на Народния спектакъл Васил Василев избухна при започване на март тази година.

Поводът за него стана дисциплинарното уволняване на режисьора Александър Морфов на 28 февруари, с което част от актьорите в Храма на Мелпомена не се съгласиха и започнаха обществени дейности, в това число митинги в отбрана на Морфов.

В същия ден по свое предпочитание поста си напусна пиарът на театъра  Велислава Кръстева, с която Морфов беше в спор. Режисьорът надраска вратата на кабинета ѝ в Народния спектакъл с надписи " Движение за права и свободи " и " Изчезвай ". Избухна обществен скандал, последван от оставките на драматурга Захари Карабашлиев и режисьора Явор Гърдев.

Дни по-късно, в изявление пред bTV Камен Донев не скри, че е ядосан от случилото се.

„ Никога досега не сме виждали такава тежка форма на измекярлък; измеТкяр – от арабски значи прислужник, прислужник. Само че във времето това значение е придобило негативен аспект “, изясни той и акцентира, че шефът просто не се оправя с това, за което е комплициран.

На въпрос за какво в Народния спектакъл има артисти, които обаче го поддържат, Донев отговори, че това е обществена загадка и цитира изявление на Морфов, в което споделя, че те са били купени от шефа посредством покачване на заплатите и бонуси.

„ Един човек може да бъде затулен, до момента в който стигне до някое работно място. Всеки крие в себе си някакви демони, в тази ситуация виждаме по какъв начин е паднала една маска, един кариеризъм, безпардонност, безочливост “, добави Донев.

Заедно с други от сътрудниците му от Народния спектакъл, които показаха безапелационната си поддръжка за Александър Морфов, той сътвори „ Движение за просвета ” с гледище за съответно законодателство за креативните институции.

В „ Движение за просвета “ се включиха още Албена Колева, Валери Йорданов, Лилия Абаджиева, Костадин Бонев, Никола Додов. Основателите обявиха изрично, че ще предизвикват законодателни промени. На16 март те проведоха шествие до Министерството на културата.

От ведомството осведомиха, че назначеният тогава за длъжностен министър на културата Найден Тодоров е върнал за " корекции " новия организационен устав поради пропуски, без да прецизират какви са промените в структурата, препоръчани от управлението на Народния спектакъл.

Според Закона за протекция и развиване на културата, " културните институти дефинират независимо своите задания и конструкция съгласно предмета на активността си ". Утвърждаването на структурата на театрите е обвързване на техните шефове, прецизираха от културното министерство.

 

 

 

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР