Камарата на следователите, Асоциацията на прокурорите и Българската съдийска асоциация

...
Камарата на следователите, Асоциацията на прокурорите и Българската съдийска асоциация
Коментари Харесай

Пенка Велинова, Българска съдийска асоциация: Законът за съдебната власт има нужда от по-дълбок анализ

„ Камарата на следователите, Асоциацията на прокурорите и Българската съдийска асоциация излязохме с общо искане да се отсрочи приемането на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), тъй като времето за публично разискване беше малко. Става дума за напълно нов закон, който, може би повтаря разпореждания от предходния, само че осмислянето им изисква доста по-дълбок разбор ”.

Това сподели Пенка Велинова – член на УС на Българската съдийска асоциация по NOVA NEWS. Думите ѝ са, откакто от трите организации подлагаха на критика оферти нов Закон за правосъдната власт.

От Асоциацията на съдиите са поискали да не се бърза с приемането на този закон до произнасянето на Конституционен съд за измененията в Конституцията. Мотивът им е, че има риск да бъде анулирано разделянето на Висшия правосъден съвет на две - на прокурорски и на съдийски. „ Ако на следващия ден този текст бъде анулиран, ще имаме уредба, която не подхожда на Конституцията ”, изясни Велинова.

Относно измененията за сформиране на служебно държавно управление, тя позволи като допустима хипотезата, че при възможна анулация от Конституционен съд на текстовете от Конституцията за назначение на длъжностен кабинет и не се възстановят старите текстове за тази процедура, е допустимо да няма по какъв начин да се сформира служебно държавно управление. „ Има и противоположното мнение – когато става въпрос за ЗИД на Конституцията, анулацията на този закон възвръща обстановката преди измененията в текстовете ”, сподели Велинова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР