Камарата на представителите в Конгреса на САЩ ще се опита

...
Камарата на представителите в Конгреса на САЩ ще се опита
Коментари Харесай

Камарата на представителите на САЩ потъва в хаос

Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати ще се опита през днешния ден за четвърти следващ ден да избере собствен нов ръководител и да излезе от парализата, в която изпадна поради различия в редиците на републиканците, написа Франс прес.

Вчера любимецът Кевин Маккарти още веднъж не съумя да получи поста след три дни на пазарлъци и единайсет гласувания – изборната невъзможност наподобява още няма решение. Очаква се дебатите да бъдат възобновени през днешния ден в 12:00 (17:00 по Гринуич).

Конгресменът от Калифорния протегна ръка на двайсетината конгресмени тръмписти, които му пречат да реализира мечтаната цел, като води договаряния зад кулисите и им предложи обилни отстъпки.

Напразно обаче.

Групата им, която декларира, че няма никакво доверие в него, през вчерашния ден продължи да отхвърля да се върне в строя и за следващ ден остави Камарата на представителите без ръководител – нещо, което не се е случвало от 160 години.

Това блокиране на работата на Камарата има напълно съответни последствия – без ръководител (на британски " спикър " ) конгресмените не могат да положат клетва, затова и да гласоподават закони.

Част от най-консервативното крило в партията, упоменатите тръмписти се възползват от незначителното болшинство на републиканците, извоювано на междинните избори през ноември, с цел да слагат условия.

" Трябва да изправим тази развалена система ", съобщи от членът на Камарата от Монтана Мат Розъндейл, като прикани и други републиканци да се причислят към съпротивата им.

Кевин Маккарти, който не може да бъде определен без поддръжката им, склони да извърши едно тяхно искане, целящо точно да се улесни свалянето на ръководителя от служба. Но съпротивата на кандидатура му наподобява се сплотяваше.

Трета по значение фигура в американската политика след президента и вицепрезидента, ръководителят на Камарата на представителите би трябвало да получи болшинство от 218 гласа, с цел да бъде определен. До момента Кевин Маккарти си обезпечава не повече от 201.

Колко ли време ще остане жизнеспособна кандидатурата му?

Член на републиканския щаб от над 10 години, конгресменът сега няма заслужен съперник. Като допустима опция се загатва единствено лидерът на парламентарната група Стив Скализ, само че той надали има съществени шансове.

Камарата ще продължи да гласоподава до избирането на ръководител. По принцип това е въпрос на няколко часа, само че процесът може да се проточи и със седмици – през 1856 година конгресмените се схванаха едвам след два месеца и гласоподаване в 133 тура.

Президентът демократ Джо Байдън назова в сряда това състояние " затруднително " и увери, че " останалият свят " следи от близко паниката в Конгреса.

Досада и неспокойствие се усещаха и в редиците на " Великата остаряла партия " (GOP), чиито членове необятно поддържат кандидатурата на Кевин Маккарти - това провокира много оживени диспути в залата.

Така републиканците за момента няма по какъв начин да стартират обещаните от тях голям брой следствия против Джо Байдън.

Ситуацията ненапълно забавлява демократите, които ту се подсмихват присмехулно, ту ръкопляскат на сътрудниците си републиканци. Партията на Джо Байдън е сплотена към кандидатурата на водача им в камарата Хаким Джефрис, само че и този конгресмен не разполага с задоволително гласове, с цел да стигне до върха.

" Днес се надявам републиканците да престанат с пререканията, злословията и ударите с нож в гърба, с цел да можем да работим за богатството на американския народ ", прикани Джефрис на конференция през вчерашния ден.

Да има отсреща си враждебно настроена, само че изпаднала в безпорядък долна камара, може да се окаже непредвиден политически шанс за Джо Байдън, в случай че той удостовери, че счита отново да се бори за висшия пост през 2024 година Очаква се той да разгласи решението си при започване на годината.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР