Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри законопроекта за

...
Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри законопроекта за
Коментари Харесай

САЩ изостря битката срещу руския газ: финансира енергийни проекти в Източна Европа

Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати утвърди законопроекта за диверсификацията на източниците на енергоресурси на страните от Централна и Източна Европа и битка с въздействието на Русия, оповестява ТАСС.
391 конгресмени гласоподаваха „ За “ законопроекта, а 24 бяха „ Против “. Ако законодателството бъде утвърдено от Сената, то би трябвало да бъде подписано от президента на Съединени американски щати и да се трансформира в закон.
Според създателите на документа, Съединени американски щати би трябвало „ да оказват помощ на страните от Централна и Източна Европа да понижат своята взаимозависимост от енергийни запаси от страни, които употребяват зависимостта в областта на енергетиката, с цел да популяризират политическото си въздействие, като Руската Федерация, която употребява природния газ, с цел да принуждава, сплашва и оказва въздействие на други страни “.
Във връзка с това, според текста на законопроекта, Държавният департамент и обвързваните с него ведомства би трябвало „ да поддържат напъните на Европейската комисия и държавните управления на страните от Централна и Източна Европа, целящи укрепването на тяхната енергийна сигурност “.
Това би трябвало да бъде, от една страна, „ дипломатическа и политическа поддръжка “, а от друга – финансова поддръжка на съответни планове в областта на енергетиката, съобщи Агенция „ Фокус “.
За тази цел се предлага да се „ отдели финансиране в размер на не повече от 1 милиарда $ за поддръжката на частни вложения в планове, способстващи диверсификацията на източниците на сила, както и системите за транспорт на енергоресурси в страните от Централна и Източна Европа “.
Законопроектът допуска също да се отделят 5 млн. $ за Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати, която да спомага европейските страни да наемат спомагателни чиновници, които да се занимават с тези въпроси.
По-рано на енергийната конференция CERAWeek в Хюстън американският държавен секретар Майкъл Помпео съобщи, че Вашингтон не желае американските съдружници в Европа да зависят от доставките на природен газ от Русия вследствие на построяването на газопровода „ Северен поток 2 “. Той означи, че Съединени американски щати имат намерение да „ оказват помощ на приятелите си да обезпечат диверсификация “ на енергийните доставки.
В тази връзка държавният секретар означи ролята на частните компании за увеличение на износа на полутечен природен газ в Полша.
Проектът " Северен поток 2 " включва построяването на два газопровода с общ потенциал от 55 милиарда куб. м годишно газ от крайбрежията на Русия през Балтийско море до Германия. Разходите за построяването му се правят оценка на 9.5 милиарда евро, стартирането на тръбопровода се чака до края на 2019 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР