Камарата на представителите и Сенатът на САЩ във вторник планират

...
Камарата на представителите и Сенатът на САЩ във вторник планират
Коментари Харесай

Отново конфронтация в Конгреса на САЩ за тавана на дълга

Камарата на представителите и Сенатът на Съединени американски щати във вторник възнамеряват да поемат внезапно разнообразни пътища в борба за разноски с високи залози, като остават единствено пет дни до крайния период, който може да принуди голяма част от държавното управление да затвори за четвърти път за десетилетие.

Контролираният от демократите Сенат възнамерява да гласоподава законопроект за краткотрайно финансиране с двупартийна поддръжка , който ще поддържа работата на федералното държавно управление, откакто настоящите пари свършат в среднощ в събота, давайки на договарящите повече време да се спогодят за числата на разноските за цялата година.

Междувременно ръководителят на Камарата на представителите на републиканците Кевин Маккарти , целящ да удържи протеста на твърдолинейните членове на личната си секта, ще прокара напред с четири законопроекта за разноските за цялата година , които отразяват консервативните цели и нямат късмет да станат закон.

Стотици хиляди федерални служащи ще бъдат пуснати в отпуск и необятна гама от услуги, от издаване на стопански данни до хранителни добавки, ще бъдат спрени от неделя, в случай че двете страни не реализиран съглашение

Конгресът е затворил държавното управление 14 пъти от 1981 година насам, макар че множеството от тези пропуски във финансирането са траяли единствено ден или два. Макар и разрушителни, те не оказаха доста влияние върху най-голямата стопанска система в света.

Но Moody`s предизвести в понеделник, че прекъсването този път би имало негативни последствия за кредитния рейтинг на държавното управление на Съединени американски щати AAA, защото би подчертало по какъв начин политическата поляризация утежнява фискалното положение на страната.

Президентът от Демократическата партия Джо Байдън и Маккарти имаха за цел да предотвратят затварянето тази година , когато се споразумяха през май, в края на спора по отношение на тавана на федералния дълг, за дискреционни разноски от 1,59 трилиона $ за фискалната година, започваща на 1 октомври.

Законодателите от десния фланг на Маккарти от този момент отхвърлиха това число, настоявайки за съкращения от 120 милиарда $ , макар че по-умерените членове на тяхната партия, в това число висшите републиканци в Сената, показаха поддръжка за контрактувания проект.

Това съставлява единствено дребна част от общия бюджет на Съединени американски щати, който ще доближи 6,4 трилиона $ за тази фискална година. Законодателите не обмислят съкращения на известни стратегии за компенсации като обществено обезпечаване и опазване на здравето, които се чака да набъбнат трагично със застаряването на популацията.

Републиканците управляват Камарата с тясно болшинство от 221-212 и имат малко свободни гласове, изключително откакто някои хардлайнери на републиканците заплашиха да изместят Маккарти от лидерската му роля, в случай че той разчита на гласовете на демократите, с цел да одобри законодателство.

Самият Байдън прикани републиканците в Камарата на представителите да съблюдават договорката на Маккарти.

" Само преди няколко месеца с ръководителя на Камарата се съгласихме с равнищата на разноските на държавното управление ", сподели Байдън. " Сега дребна група от крайни републиканци в Камарата на представителите, те не желаят да се придържат към тази договорка и всеки в Америка може да бъде изправен пред заплащането на цената за това. "

Въпреки задаващия се краен период за прекъсване, Камарата ще насочи вниманието си първо към четирите законопроекта за цялата година , които даже и да бъдат признати няма да финансират цялостното държавно управление или да предотвратят прекъсване. Успехът не е обезпечен: републиканските хардлайнери блокираха дейности по законопроектите за разноските предходната седмица и някои споделиха, ч е ще опитат да го създадат още веднъж.

Ако Маккарти преодолее това първо затруднение, дебатът може да отнеме по-голямата част от седмицата, оставяйки малко време за правене на краткотрайна сметка преди неделя.

Представителят на републиканците Ралф Норман, член на твърдолинейната секта на свободата на Камарата на представителите, сподели в понеделник, че е " 100% " сигурен, че Конгресът няма да може да остави държавното управление отворено.

Маккарти сподели, че е по-голям оптимист. " Правя всичко допустимо, с цел да се уверя, че това няма да се случи ", сподели той пред кореспонденти в понеделник. Винаги одобрявам топката в последната секунда.

На този стадий не е ясно по какъв начин може да се случи това. Ако Сенатът одобри законопроект за краткотрайното финансиране, Маккарти може да разреши гласоподаване в Камарата, където може да мине с поддръжката на демократите и по-прагматичните републиканци.

Бившият президент Доналд Тръмп, любимецът за номинацията на републиканците през 2024 година, приветства диалозите за прекъсването, като сподели в своя обществен медиен уебсайт Truth Social: " ОСВЕН АКО НЕ ПОЛУЧИТЕ ВСИЧКО, ЗАТВОРЕТЕ ГО! "
 Само 20% от американците имат вяра, че Байдън е жертва на политическа офанзива
Само 20% от американците имат вяра, че Байдън е жертва на политическа офанзива

Във връзка с следствието против сина му Хънтър и настояването на републиканци за импийчмънт

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР