Камарата на архитектите в България (КАБ) се обяви срещу обезобразяването

...
Камарата на архитектите в България (КАБ) се обяви срещу обезобразяването
Коментари Харесай

Архитекти против обезобразяването на Младежкия дом в Пазарджик

Камарата на архитектите в България (КАБ) се разгласи против обезобразяването на емблематичната постройка на Младежкия дом в Пазарджик. Те упорстват неотложно да бъдат прекратени неприемливите намеси, които се правят по фасадата на знаковата постройка. В момента постройката се боядисва в розово, алено, синьо и жълто.
КАБ и Регионалната гилдия в града са внесли сигнали по проблема до Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно завещание, Общинския съвет на Пазарджик и Областния шеф на област Пазарджик. От камарата също по този начин приканват Министерството на културата да предприеме дейности за даване на статут на недвижима културна полезност на Младежкия дом, както и да бъде възобновен истинският тип на фасадите на емблематичното здание.
Младежкият дом е значима част от паметта и културното завещание на страната, емблема на българския архитектурен модернизъм от 20 век, пишат от КАБ. Проектът за постройката е извоюван в народен конкурс през 1966 година, а за оформянето на фасадите в истинския им тип са употребявани устойчиви естествени материали - колоните са облицовани с велинградски гладък мрамор, а стените - с русенски варовик.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР