Към върха! – това е едно от най-известните стихотворения на

...
Към върха! – това е едно от най-известните стихотворения на
Коментари Харесай

Нежна и взривоопасна поезия

„ Към върха! ” – това е едно от най-известните стихотворения на поета Атанас Капралов, с което стартира неговата юбилейна вечер в Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ” на 9 октомври:

Аз няма долу повече да сляза
при обилните състезания по ненавист,
при мазните от оргии тела.
Заменям О2 против крила!
И нищо,
че сърцето ще е спряло –
животът ще избухне изначало
в мистичната татковина на духа…
 1_atanas_kapralov  2_  3_atanas_kapralov_koritza
Събитието беше намерено от доктор Марчела Борисова, зам.-директор на библиотеката, която поздрави поета за неговата 60-годишнина. По този мотив издателство „ Летера ” разгласява най-новата му стихосбирка „ Приближаване до гърмежа ”. Общото усещане на книгата бих определила като облагородяване на детонацията. „ Докато пиша, аз се усещам наказан ” – споделя за креативния развой Хорхе Луис Борхес. Подобна вероятност ни внушава прочувственият ескиз на Атанас Капралов, вградил в стиха си високо температурно напрежение, афористични формули, контраст и решителност на декларираната непоносимост към родната обществена реалност.

В прочувственото си изложение Капралов, който е и шеф на Националния книжовен музей, сподели: „ Аз съм роден и израсъл в Димитровград. Но София се трансформира в моя град-спасител. Когато и да се яви някакъв проблем, аз съумявам да събера сили и намирам разрешението тук, при места и сърца, които да ме приютят. Животът ми е бил много забавен, прекосявал съм през огромни тествания. В поезията си съм се опитал да насочва послания – за търсене на съвършенство, до предаване на мощна сила, на божественото възприятие, което носи същинската лирика ”.

Издателката Надя Фурнаджиева акцентира, че духът на поета постоянно го е издигал за полет, с цел да открива своите истини: „ В душата му бушуваше стихия, която се изливаше в стихове и го извиси до звездните простори на поезията ”.

За новата книга приказва доцент доктор Георги Цанков, който съпостави любовните стихове на Капралов с образците на родната литература, основани от Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Емануил Попдимитров и Христо Фотев, отбелязвайки: „ Стихотворението „ Приближаване до гърмежа ” е връх в модерната ни лирика – то е по едно и също време химн на безсмъртната обич, на съзнанието за тленност, на насъбраната вселенска тъга, само че и прослава на белия ангел, който ще резервира любовта даже оттатък ”.

За своята работа по истинските цветни июлстрации към изданието приказва художникът Владимир Запрянов. Музикалните интермедии бяха дело на композитора Хайгашод Агасян. Събитието беше почетено от зам.-министъра на културата Румен Димитров, от десетки поети, художници, музиканти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР