Към Цветан се отнасях като към пръв приятел, но той

...
Към Цветан се отнасях като към пръв приятел, но той
Коментари Харесай

Извънредно в БЛИЦ! Проговори Драголюб Симонович - дясната ръка на Цветан Василев в Сърбия: „Цветан е мегаломан и искаше да бъде премиер“!

„ Към Цветан се отнасях като към пръв другар, само че той ме съобщи, както и всички останали свои другари “, споделя в изявление за сръбския вестник “Blic “ досегашната дясна ръка на Цветан Василев в Сърбия – Драголюб Симонович.

В диалога Симонович разкрива пред най-тиражното сръбско издание цялата проведена от Василев спекулация, обвързвана със „ Сръбска фабрика за стъкло “, поради която банкерът-беглец към този момент е клиент и на сръбската прокуратура.

„ Blic “ напомня, че името на Симонович изплува около назначените от Василев фиктивни шефове в българското сдружение „ Глас Индъстри “ (бел. ред. – получило над 140 милиона лв. заеми от КТБ), за да резервира въздействието си върху компанията след банкрута на банката и по този начин да управлява „ Сръбска фабрика за стъкло “, в която българската компания е акционер.

При разпитите си в сръбската полиция Симонович е декларирал, че е оказал помощ на олигарха Василев да реализира тази концепция, т.е. той го е свързал с трима мъже от Ратково, които без предходен опит в бизнеса (братът на Симонович - Небойша е бензинджия, а другите двама са селскостопански служащи и отглеждат малини) са станали членове на борда на шефовете на „ Глас Индъстри “.

В извънредното си изявление си пред „ Blic “ Симонович удостоверява сведенията за аферите на Василев както в Сърбия, по този начин и в родната му страна България. Той изяснява и по какъв начин Василев го е използвал, заради което те са прекъснали всевъзможни контакти от края на 2017 година.



„ Запознахме се през есента на 2014 година. По-рано бяхме чували един за различен, защото аз бях състезател в България (бел. ред. – Симонович е бил футболист и треньор), а той също участваше в спортния живот на тази страна. За първи път се срещнахме по покана на общ другар. Договорът ни беше да му бъда разполагаем, когато се нуждае от подпомагане, до момента в който се оправи с новите условия тук “ - споделя Симонович.
Той изяснява, че се е виждал с българския олигарх по два-три пъти седмично. По това време Василев му се виждал откровен, уверен в личната си непорочност.

„ Той беше спокоен досега, когато министър председателят Вучич съобщи обществено през 2015 година, че Сърбия повече няма да заплаща сметките на българския олигарх. Това беше в пиковия стадий на подготовката за банкрута на „ Сръбската фабрика за стъкло “ (СФС) в Парачин, която тогава е дължала милиони на Електростопанството на Сърбия (ЕПС). Той знаеше, че сигурно ще бъде екстрадиран в България, в случай че СФС банкрутира. Към него постоянно се отнасях като към другар, само че той ме употребява, както употребява и всички други негови другари. Днес даже не съм нито доста сърдит, нито доста отчаян от държанието му: просто видях същинското му лице. Сега го виждам като човек, който желае да унищожи всичко към себе си, да се възползва от всичко, което може…. “, либералистичен споделя Симонович.

Бившият другар на Василев твърди, че българският олигарх има същите проекти в Сърбия, както в България.
„ Той е красноречив мегаломан, който, наред с други неща, е желал да бъде министър-председател на България. Дори и през днешния ден той има същите политически проекти, а в Сърбия към момента има другари, както се вижда от обстоятелството, че му е предоставена протекция. Със зъби и нокти той се пробва да се добере до политически връзки и да избяга от закона. Сега скърбя, че въобще бях в контакт с него: в случай че знаех какво ще се случи, в никакъв случай нямаше да му оказа помощ “, споделя Симонович.

„ Blic “ напомня, че през миналите седмици е разгласило няколко публикации, които разкриват аферите на Цветан Василев в Сърбия и България и илюстрират обсега и характера на неговите покупко-продажби в тези две страни. Включително за опитите му да получи политическо леговище в Сърбия, както и за напъните му да смъкна държавното управление на Бойко Борисов благодарение на американски лобисти, както и за съветския капитал и връзките му с

Кремъл, които са го трансформирали в един от най-могъщите хора в България.
„ Blic “ показва, че изданието е разкрило и непознати до момента детайлности по отношение на събитията към „ Сръбската фабрика за стъкло “ в Парачин, т.е. за напъните на Василев да провокира подправена неплатежоспособност на компанията, а поради тези му дейности, сръбската, наред с българската и австрийската прокуратура, от началото на тази година също го проверява за присъединяване в проведена незаконна група.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР