Към средата на 2026 г. трябва да се достигне до

...
Към средата на 2026 г. трябва да се достигне до
Коментари Харесай

Сандов: Електромобилите в България трябва да достигнат до 30 000

Към средата на 2026 година би трябвало да се доближи до 30 000 електрическия автомобил в България . Към края на 2020 година те са към 3 000. Това сподели заместител министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на кръгла маса "Транспортът на бъдещето - чиста сила на обективна цена ", която се организира в София Хотел Балкан.

Той добави, че това ще са нови електрически автомобили , само че също по този начин се развива вторичният пазар, тъй че част от тях ще са и "втора ръка " . Според него това не би трябвало ни тормози, тъй като в кръговата стопанска система "нещата би трябвало да се въртят ".

Държавата се е заела с построяването на зарядната инфраструктура , добави министър Сандов. Той уточни, че би трябвало да има 10 000 обществени точки в цялата страна, в които всеки да може да зарежда електрическия автомобил си. "Това прави една плътна мрежа, фокусирайки се върху главните неща, където се намират тези електрически автомобили, с в това число 20-30 хъба по съществени пътни артерии. Говорим за автомагистрали, където да може да се случва бързото зареждане ", съобщи Сандов.

Такива обществени точки за зареждане на електрически автомобили ще бъдат построени и в централните градски елементи на 50-те съществени български града, както и в огромните жилищни квартали, посочи той.

Плановете са да се изградят най-малко 20-30 хъба, 150-200 бързи зарядни станции на входовете и изходите на градовете , уточни министърът. Те ще се изградят на общински територии и частни обекти като търговски центрове, бензиностанции и други. За построяването им ще се търси пазарният метод, публично-частното партньорство.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР