Към общата бройка от загинали до момента руски войници в

...
Към общата бройка от загинали до момента руски войници в
Коментари Харесай

Русия евакуира около 300 войници, след като ги прати на сигурна смърт в радиоактивната "Червена гора" до Чернобил

Към общата численост от починали досега съветски бойци в следствие от спора в Украйна не е изключено да бъдат добавени най-малко още 300 души. Миналият вторник украински чиновници от авариралата през 1986 година АЕЦ " Чернобил " обясниха, че Москва е изпратила войски в така наречен Червена гора – една от най-опасните откъм радиация зони в света.

През вчерашиня ден Ярослав Ямалененко от Държавния съвет на Украйна, базирайки се на източници от Беларус, съобщи, че седем рейса с съветски бойци, евакуирани от региона на Червената гора, е дошъл в медицински център в Гомел. По думите му всички са проявявали признаци поради високите равнища на радиация.

По информация на Ройтерс това не са първите бойци, които идват в медицинския център в Гомел. Преди тях е имало и други, които са били изпратени от Москва в Червената гора, с цел да изкопават изкопи и окопи и по този метод били изложени на радиацията в покрайнината. Никой от съветските бойци не е бил екипиран с нужната защитна екипировка, която е наложителна при нахлуване в региони с висока централизация на радиация.

Иначе под наименованието Червена гора са посочени дърветата, ситуирани на към 10 километра от АЕЦ Чернобил. Дърветата са наречени червени поради червеникавия цвят, който са придобили боровете вследствие от интензивната доза радиация в деня на повредата през април 1986 година След бедствието Червената гора е била изцяло разчистена и заровена в така наречен шлаково гробище. Въпреки това и до през днешния ден Червената гора е един от най-рисковите за здравето региони в света.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР