Към настоящия момент в корпуса на затвора гр. Пазарджик са

...
Към настоящия момент в корпуса на затвора гр. Пазарджик са
Коментари Харесай

Няма опити за бягства от затвора в Пазарджик, планират увеличение на надзирателите


Към сегашния миг в корпуса на пандиза гр. Пазарджик са настанени 288 лишени от независимост. В затворническо общежитие от открит вид „ Пазарджик" са настанени 58 лишени от независимост. В затворническо общежитие от открит вид „ Средна гора" са настанени 28 лишени от независимост. Това декларира правосъдният министър Цецка Цачева в отговор на депутатски въпрос за ограниченията за попречване на нарушаванията в пандиза в Пазарджик, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Към сегашния миг се прави главен ремонт на корпуса на пандиза гр. Пазарджик, за възстановяване на изискванията за живот на наказаните лица и привеждане на материално-битовите условия в институцията към съответните стандарти за поддържане на физическото и психическото здраве на лишените от независимост и за почитание на човешкото им достолепие.

Капацитета на корпуса на пандиза гр. Пазарджик е за 346 лишени от независимост на база 4 кв. м. за всяко наказано лице, акцентира Цачева. Тя оповестява още, че в Главна дирекция „ Изпълнение на наказанията" не е постъпвала информация за планувани бягства и не са регистрирани опити за бягства на лишени от независимост от пандиза гр. Пазарджик от категорията закрит вид. 

На 18.04.2018 година е записано бягство на лишен от независимост - от категорията открит вид от външен неохраняем работен обект, като след подхванатите незабавни издирвателни мероприятия, същият е арестуван няколко часа по-късно и върнат в пандиза.

Ежедневно се правят инструктажи на чиновниците от надзорно- охранителния състав за наблюдаване на държанието на лишените от независимост, за попречване на осъществяване на правонарушения и опити за бягства. При съществуване на сигнали за възможни правонарушения лишените от независимост се изолират в зоната с нараснала сигурност. Ежедневно се инспектират и дейните уреди от надзорно- охранителната техника, предпазваща осъществяване на бягства, безапелационна е Цачева.

В пандиза гр. Пазарджик и двете общежития на щат има 134 надзиратели. От осъществена инспекция разпоредена от основния прокурор на Република България се откри, че за пандиза гр. Пазарджик е належащо щатната бройка да бъде увеличена и се възнамеряват средства в тази посока.

Всички надзиратели са снаряжени с помощни средства - палка и белезници, а тези които са на външни постове са въоръжени с оръжие. В пандиза гр. Пазарджик има разполагаем и помощни средства „ тейзери" и лютиви спрейове, които се употребяват от чиновниците при рискови обстановки - протести, вълнения, нападателно държание от страна на лишени от независимост и други, прецизира правосъдният министър.

Тя добавя, че програмата за акомодация на лишените от независимост е предопределена за новопостъпили наказани и арестувани с мярка за неотклонение „ задържане под стража" лица в пандиза. Спецификата на изискванията в местата за отнемане от независимост допуска риск от първичен стрес, предизвикан от разнообразни фактори - материални условия на живот, наложително другарство, незадоволително хуманизиране на връзките и други Насочена е към оптимално синхронизиране сред самостоятелните особености и законовите периоди, подвластни от правния статус на правонарушителя. Процесът на адаптиране към новата среда би трябвало да бъде приключен в степен, позволяваща предпазване на психологичен и здравен статус.

От значително значение за превъзмогване на първичния стрес и фрустрация, подбудени от обстановката на задържането, е своевременното подкрепяне на правонарушителите при решаването на техни неотложни персонални проблеми и информирането им на наличен език за техните права и отговорности.
 Цецка Цачева Цецка Цачева / БГНЕС
Програмата сплотява стадии, средства и процедури, съдействащи за гладко пригаждане на арестуваното лице към другите условия на пенитенциарната среда и настоящите в нея стресогенни фактори.

Целта на актуалната стратегия е да се подкрепи процесът на първична акомодация на правонарушителите към затворническата среда и правилник.

Програмата за акомодация включва обществена експертиза, правене на оценка, експертни мнения, а за наказаните лица и самостоятелен проект за осъществяване на присъдата, декларира Цачева.

Тя отбелязва, че в пандиза гр. Пазарджик се правят инспекции на лишените от независимост, като се вършат персонални обиски и претърсвания на пространства. Тези инспекции се назначават от управлението на пандиза, от наблюдаващата прокуратура, по сигнали и от ГДИН.

На 10.05.2018 година със заповед на основния шеф на ГДИН пандиза гр. Пазарджик е наведен в образователна паника и под контрола на чиновници от ГДИН е осъществено претършуване на всички спални пространства и персонален обиск на всички лишени от независимост. Всички открити неразрешени движимости са конфискувани, а лишените от независимост притежаващи непозволени предмети са наложени дисциплинарни санкции.

Разпоредено е на управлението на пандиза гр. Пазарджик да се усилят броя на инспекциите, претърсванията и персоналните обиски на лишените от независимост, както през светлата по този начин и през тъмната част на денонощието.

Обиските и претърсванията са неразделна част от работния развой и противодействието на непозволените дейности на лишените от независимост.

За позволени неразрешени движимости в зоната за нараснала сигурност и несбъднат надзор, против заместител началника на пандиза гр. Пазарджик и шеф бранш надзорно-охранителна активност са формирани дисциплинарни производства, се споделя още в отговора на министъра. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР