Към момента всички общински лечебни заведения приемат пациенти с коронавирус.

...
Към момента всички общински лечебни заведения приемат пациенти с коронавирус.
Коментари Харесай

Сдружението на общините: Бюджетите ни са под изключителен натиск

Към момента всички общински лечебни заведения одобряват пациенти с ковид. Това съобщи пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините (НСОРБ). „ Тъй като огромните регионални лечебни заведения, лечебните заведения в огромните градове, не можаха да се вършат с потока от заболели, инфектирани с Covid-19, нашите общински лечебни заведения поемат част от инфектираните пациенти “.

„ Леглата, които се чакаха от нас, са обезпечени. По-труден е казусът с личния състав. Легла има, само че към този момент няма лекари и медицински личен състав, който да обслужва пациентите “, уточни Георгиева в предаването „ Преди всички “.

НСОРБ прави разбор на положението на общинските лечебни заведения. През януари ще е ясна цялостната картина. От 320 лечебни заведения у нас 122 са общински. На база на данните от 93 от тях излиза наяве, че над 30% от лекарите и над 40% от останалия медицински личен състав са в пенсионна възраст. В Сдружението на общините не разполагат с данни за инфектирания медицински личен състав по общини. „ Голяма част от личния състав е или болен, или карантиниран. Продължаваме да търсим доброволци. Колкото и да е мъчно, въпреки всичко има и светлинки “, разяснява Георгиева.

Силвия Георгиева подчертава върху огромната вълна от дарения, които още след началото на пандемията са помогнали на общинските лечебни заведения – с непринуден труд и здравна инсталация.

Общинските бюджети през 2020 година са под извънреден напън, както и всички останали бюджети – на частния бизнес и на страната, посочи още Силвия Георгиева. Заради спрелите бизнеси приходите от общински налози и такси са спаднали. Там, където общинските бюджети са разрешавали, са били отделени средства за капиталови разноски за локалните лечебни заведения.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР