Към момента в Централната избирателна комисия са постъпили общо 71

...
Към момента в Централната избирателна комисия са постъпили общо 71
Коментари Харесай

Общо 71 сигнала и жалби са постъпили в ЦИК към момента, проблемите с машините за гласуване са 10

Към момента в Централната изборна комисия са постъпили общо 71 бр. сигнали и тъжби, заяви на брифинг представителят на ЦИК Александър Андреев. Той посочи, че те са свързани главно с нарушение на предизборната акция - 11, с машинното гласоподаване - 10, с организацията на изборите и практикуване на правото на избор - общо 45. Има и един сигнал, обвързван със съобщаването на персонални данни на гласоподавател на глас от член на секционната изборна комисия при попълване на изборния лист. Дадени са инструкции това повече да не се повтаря, защото членовете на СИК нямат право на сходно разгласяване, уточни Андреев, представен от Българска телеграфна агенция.

По отношение на изборните права най-често задаваните въпроси са свързани с гласуването на друго място в страната. Много гласоподаватели слагат въпроса за какво не са позволени да гласоподават на друго място в България, при изискване че това е допустимо за гласоподавателите отвън страната. Говорителят на ЦИК напомни по този мотив, че на територията на страната всеки гласоподавател, който не е подал навременно заявление до 11 май т.г. за гласоподаване по сегашен адрес и не е включен в описите, има право да гласоподава единствено в секциите по непрекъснат адрес.

Друг проблем са случаите, когато гласоподаватели не попадат в изборните описи, защото имат сегашен адрес в страна отвън България или в друга, отвън територията на Европейски Съюз. В този случай, подавайки заявление да гласоподават в страна отвън територията на Европейски Съюз, те нямат изборни права, защото нямат в нужния по закон период от три месеца преди изборите непрекъснат или сегашен адрес на територията на България или друга страна, членка на Европейски Съюз, изясни Андреев.

По отношение на машинното гласоподаване общо в 10 секции изобщо не е почнало и на процедура е анулирано гласуването с машини. Това е по-малко от 1 % от общо 3000-те машини, с които се гласоподава в цялата страна. Проблемите са се появили в по една секция във Видин, в Кърджали, в Кюстендил и в Перник, в по две секции - в Сливен, в 24 РИК-София, в РИК 26 на София-област, и още една в Шумен.

От постъпилите досега сигнали, най-честите проблеми при машинното гласоподаване са, че самата машина не е могла да започва - в два от случаите, както и появяването на механически проблем при отпечатването на разписките и блокиране на принтера в машината. В този случай се е наложило разпломбиране; има и случай на разменени машини в две прилежащи секции - в 24-та и 25-та РИК в София. По този мотив ЦИК е взела решение за прекратяване на гласуването там и прекосяване към ръчно броене на разписките, с цел да бъдат регистрирани резултатите.

ЦИК е наредила също районните изборни комисии да дават решение къде има нарушение на гласуването с машини, с цел да има настояща информация и да се подхващат други дейности на тези места. Александър Андреев посочи, че в случай че в секцията по адрес на гласоподавателя няма машина, той не може да отиде в друга, с цел да гласоподава машинно, каквито запитвания са постъпили. " Засега с 3000 машини няма по какъв начин да бъдат покрити всички секции ", разяснява той.

Три са медиите, за които са постъпили сигнали за оповестени данни за резултати от вота все още преди края на изборния ден, което е неразрешено от Изборния кодекс, сподели Андреев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР