Към момента смятам, че успяваме да укротим цените. Не сме

...
Към момента смятам, че успяваме да укротим цените. Не сме
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Към момента успяваме да укротим цените frognews.bg

„ Към момента считам, че съумяваме да податлив цените. Не сме очаквали резултатите да дойдат незабавно. В опита си за преодоляване на цените държавното управление работи систематично – със серия от принадлежности и ограничения “, изясни той.

 

Никола Стоянов акцентира, че от една страна имат за цел да осведомят хората за цените посредством уеб страницата, от друга са подготвили и съответните законови промени, а от трета са стегнали контрола.

 

Според него към този момент се следи внезапен спад в индустриалните цени, тъй че през април би трябвало да се усети и спад в цените на продуктите в магазините.

 

„ Информационният уебсайт за цените на храните се посещава над 10 000 пъти дневно, само че чакат тази численост да се увеличи, защото от през вчерашния ден две от веригите магазини започнаха да подават своите цени. Очакваме другата седмица да се включат и останалите “, разясни Стоянов.

 

Проверка на бТВ в два хипермаркета сподели, че там млечните артикули на държавния млекопреработвател към момента са по-скъпи

 

Служебният министър на стопанската система изясни, че в случай че се огледа цената на млякото на едро и тези в магазините, изводът е единствено един – би трябвало да се затегне контрола върху търговците. „ Явно някой по веригата се пробва да генерира по-сериозни облаги, макар спада в суровината при производителите “, регистрира Стоянов.

 

Никола Стоянов напомни също по този начин, че са подготвени и стикерите, които ще бъдат слагане в магазините, с цел да могат хората да се ориентират коя цена е оповестена в уеб страницата.

 

Потребителите би трябвало към този момент да ги виждат в двете вериги, които подават информация към уеб страницата за сравняване на цените, добави той.

 

„ Таван на цените сега има само в Унгария и в Северна Македония.

 

Навсякъде, където си вкара подобен таван, това води до внезапно покачване след отпадане на ограничаването. Ето за какво ние работим върху Закон за тавана на надценките. Това, което ние предлагаме, е да се контролират по един-два продукта от всяка продуктова група, с цел да е минимална намесата на страната “, изясни Стоянов.

 

Той разясни, че тези два-три продукта от продуктова група ще се избират измежду най-изгодните сега на пазара, като производителят трябва да подсигурява и съответните количества.

 

„ Тук не става дума за заместващ артикул. Ако ще е кашкавал, да е кашкавал по БДС. За това приказваме. Но ще се търсят най-евтините артикули в този сегмент “, разясни Стоянов.

 

Служебният министър на стопанската система уточни също по този начин, че този закон ще важи за избран интервал и единствено за огромните търговски вериги.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР