Към момента ситуацията на летище Пловдив е нормална, имаме късмет

...
Към момента ситуацията на летище Пловдив е нормална, имаме късмет
Коментари Харесай

С още един седмично се увеличават редовните полети на летище Пловдив“ от другия месец

Към момента обстановката на летище " Пловдив " е естествена, имаме шанс с времето - няма огромни снеговалежи и пистата е обезпечена. Добрата вест е, че от ноември предходната година постоянните полети от три станаха на 13 седмично, а от март техният брой ще стане 14. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на аерогарата Пламен Спасов.
Той посочи, че с изключение на нискотарифната компания Ryanair, полети до Пловдив към този момент има и унгарската самолетна компания Wizz Air, които по думите му са устойчиви във времето и към този момент декларират, че през лятното разписание ще бъдат с 14 полета седмично. Спасов изясни, че това значи 14 самолета да идват от избраните летища, пасажерите да се одобряват и след няколко минути самолетите още веднъж да се затоварват и да се връщат там, откъдето са дохвърчали. С отчаяние той показа, че чартърни полети този зимен сезон няма, откакто от Москва няма деклариран нито един полет, а всички декларирани от Израел са анулирани поради коронавирус пандемията.
По отношение на транспортната връзка сред Пловдив и летището Пламен Спасов сподели, че това би трябвало да бъде част от цената на билета, само че да не натоварва жителите. Когато полетите бяха малко, доста мъчно се осъществяваше тази съгласуваност с Пловдив, изключително с чартърните полети, които са без авансово разписание и не могат да бъдат качествено обслужени. През останалата част от денонощието пък в тази посока няма поток от хора, означи той.
Спасов е анулирал контракта с една транспортна компания, чието обслужване е било обвързвано с полетите, само че се е оказала неефективна, защото схемата не е дала резултат. Това наложи обща среща при регионалния шеф Йордан Иванов сред летището и общините Пловдив и Родопи, на чиято територия се намира аерогарата. Общото мнение е, че най-бързо механически казусът може да бъде решен във взаимовръзки сред летище Пловдив и даден транспортен транспортьор. След първите диалози следва нещата да бъдат облечени законово, описа Спасов. Той чака в околните дни положително транспортно обслужване на летището, което значи разписанието му да бъде обвързвано с разписанието на идващите и заминаващите самолети. По думите му най-вероятно връзката ще бъде от летището до автогара " Родопи ", наоколо на която се намира жп гарата на Пловдив и автогара " Юг ". Според статистически данни на летището през ноември 2019 година са обслужени 4903 пасажери, а през януари 2022 година броят им е 16 821. Спасов напомни, че преди години е проведено съдружие " За летище Пловдив ", в което са взели участие обвързваните с аеропорта общини, както и общините, на чиято територия има зимни курорти. Събираше се такса - първоначално по 0,50 лв., а по-късно и по един лев на гражданин, като със средствата се подпомагаше развиването на летището и самолетна компания Райънеър, която пък имаше задължението да популяризира по време на полетите общините, описа той.
По думите му най-голяма е свързаността с Лондон, за където постоянно има пасажери и всички самолети от и за там са 100% затоварени. Обслужват се от двете му сателитни летища - Лутън и Станстед. Има два полета седмично до Германия - Меминген и Дортмунд. В последно време има полети до Дъблин и се оказа, че това е доста добре натоварена дестинация, уточни изпълнителният шеф на летището. Той няма терзания за понижаване на пътникопотока, счита, че пандемията към този момент отшумява и хората стартират по-смело да пътуват.
Като своя доста значима задача уточни убеждаването на някоя от самолетните компании, измежду които и българската, да направи вътрешен полет до Варна. Той чака линията да е работеща целогодишно, като през лятото ще транспортира туристи за морския курорт, а през зимата - за зимните курорти в Родопите, даже за Боровец и Банско.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР