Към момента по искане на турските власти за издирване с

...
Към момента по искане на турските власти за издирване с
Коментари Харесай

Турция дири с червена бюлетина само двама наши граничари

Към момента по искане на турските управляващи за търсене с " Червен бюлетин " на Интерпол са оповестени двама български жители. Това е информацията, с която разполага отдел " Международен " при Върховна прокуратура и дирекция " Международно и оперативно съдействие " -МВР.

Върховна прокуратура прецизира, че при вероятно постъпване на молба за екстрадиция от Република Турция по реда на Европейската спогодба за екстрадиция (ЕКЕ), то същата не предстои на осъществяване, защото съгласно националното законодателство страната ни не екстрадира свои жители в страни отвън Европейския съюз.

Искането на Турската страна е по дело за гибелта на турския жител Я.Е. на 17.04.2008 година по време на инспекция на турски морски съд, който се намираше в българските териториални води на Черно море. Съдебното дело се води в съда в гр. Къркларели и е за съучастничество в ликвидиране.

От Върховната прокуратура напомнят, че българските управляващи са провели всеобхватно и цялостно следствие, като заключението от него е доказано и от Военен съд-Сливен и то е в тази ситуация няма осъществено закононарушение от страна на българските жители.

Припомня се и че още през декември 2014 година Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) е постановил решение по дело, формирано от наследниците на умрелия турски жител. Съдът в Страсбург одобри, че казусът касае настъпване на трагичен случай в резултат на инцидентно събитие и че българските гранични служители на реда не са нарушили разпоредбите за потребление на огнестрелно оръжие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР