Към момента обследваните площи и приключените протоколи за щетите от

...
Към момента обследваните площи и приключените протоколи за щетите от
Коментари Харесай

Министър Танева: Напълно пропаднали след градушките в Северна България са 72 000 декара

Към момента обследваните площи и завършените протоколи за вредите от градушките в Северна България са за 72 000 декара изцяло пропаднали площи. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Хасково.

Обследванията обаче ще не престават, защото такива процеси се случват всеки ден, а комисиите за проучване влизат в площите, когато е допустимо - водата се е отдръпнала и може да се откри % на вредите. Тези декари ще се усилват, предвижда Танева.

Тя напомни, че предишния петък Управителният съвет на Фонд "Земеделие " е дал своя вот 4 милиона лв. бюджет за нотифицирана държавна помощ за потърпевшите, които ще бъдат обезщетявани при изцяло пропаднали площи.

С цел мотивация на земеделския производител да застрахова, помощта е по-висока, когато площта е застрахована, сподели още министър Танева. Според нея за жалост към момента има обаче проблеми по веригата, и от страна на земеделските производители няма интерес към застраховането.

Прогнозата за неподходящите събития е те да продължат доникъде на месец юни. Когато приключим този сезон, ще създадем рекапитулация на всички площи и ще бъде финализирана процедурата за обезщетяване, уточни Танева. Тя обърна внимание на обстоятелството, че от всички протоколирани 72 000 декара пропаднали площи, единствено 900 декара са в региони с противоградна отбрана.

В Хасково Десислава Танева откри нов команден пункт в Регионалната дирекция за битка с градушките, който ще ръководи дейностите на 27 ракетни площадки. След въвеждането в употреба системата, в която са вложени над 1 млн. лв., в област Хасково ще бъдат предпазени 1,1 млн. декара обработваеми площи, акцентира Танева. По нейни думи присъщото за района е, че над 20 % от тях са трайни насаждения и зеленчуци, а градоносните процеси са доста чести.

Танева акцентира, че след 1989 година за пръв път доскоро повече от 3 години е стартирал план за възобновяване и разширение на обсега на противоградната отбрана в България, която покрива 11,5 милиона декара площи, а те ще станат съвсем 14 милиона декара с присъединените с днешна дата. Министърът означи, че диалозите за споделената финансова отговорност със земеделския бранш още не са финализирани, само че през тези години страната е вложила близо 13 милиона лв. за разширение на обсега на противоградната отбрана.

Служители от командния център в Хасково демонстрираха работата на системата като сигнализираха, че радарното наблюдаване вещае още тази по здрач заплаха от градоносни облаци и задействане на отбраната. След това министър Танева прегледа и площадка за изстрелване на ракети край близкото село Войводово.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР