Към момента на територията на Сливенска област няма регистрирани случаи

...
Към момента на територията на Сливенска област няма регистрирани случаи
Коментари Харесай

Няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете в Сливенско

Към момента на територията на Сливенска област няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете.
Това стана ясно по време на съвещание на Областната епизоотична комисия през днешния ден. В него участваха ръководители на Областната дирекция по сигурност на храните, Областна дирекция „ Земеделие “, Регионалната дирекция по горите, Областното пътно ръководство, ОД на Министерство на вътрешните работи, Районнтата работа " Пожарна сигурност и отбрана на населението`, Териториалната дирекция на ДАНС, представители на Българския ветеринарен съюз и на животновъдния отрасъл.
Целта на съвещанието бе да се заключи активността на институциите против разпространяването на африканска чума по свинете и да се дефинират ограничения за недопускане на острата болест на територията на област Сливен.
Извършените от Областната дирекция по сигурност на храните инспекции в огромните свинекомплекси демонстрират, че прецизно се съблюдават условията за биосигурност. Проверките, в това число и в дребните стопанства от вида " заден двор “, ще продължат.
На съвещанието бяха набелязани спомагателни санитрани ограничения за фермите, персоналните стопанства, транспортните възли и отзивчивите средища, включващи изолираност и стерилизация на всички съдове за боклук, надзор на транспортните средства за животни и месо, спазване на строга комунална и персонална хигиена. Настоятелно се предлага също в домашните ферми животните  да се изхранват с фураж, съхраняван в затворени пространства, а не с хранителни боклуци.
Извършват се и инструктажи на ловните дружинки за съответни дейности при съществуването на умрели или при отстрел на диви свине.
Африканската чума по свинете не е рискова за хората . Тя е мощно заразна и смъртоносна единствено за свинете. Предава се по контактен път - от нечисто съоръжение, пространства, принадлежности, облекла, както и от сандвичи или други храни, приготвени със инфектирано месо.
При констатиране на болестта всички парсета в радиус от 3 километра наложително ще бъдат умъртвявни, стана ясно още по време на съвещанието. Причината е, че към момента не е открита ваксина против африканската чума по свинете и евтаназията е единственият способ, възпрепятстващ разпространяването на острата заразна болест.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР