Към момента на практика всички западноевропейски страни са спрели износа,

...
Към момента на практика всички западноевропейски страни са спрели износа,
Коментари Харесай

България засега явно няма да спира износа на оръжие за Турция

Към момента на процедура всички западноевропейски страни са спрели износа, само че не и страните от Източна Европа. " Както спрем за Турция, ще спрем и за другите, където има спорове. Коя война ви харесва, с цел да не въоръжаваме и да не продаваме оръжия? " Така министър председателят Бойко Борисов отговори на въпроса дали България ще приключи износа на оръжия за Турция, откакто единствено преди дни външните министри на Европейски Съюз единомислещо поддържаха мярката.

Борисов взе участие в съвещание на Европейския съвет (срещата на държавните и държавните ръководители на ЕС) в Брюксел, която с изключение на Brexit, разширението на Европейски Съюз, бъдещия седемгодишен бюджет на евросъюза ще разиска и обстановката с Турция.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В понеделник Европейски Съюз взе решение са прекъсване на продажбата на оръжие поради военната интервенция на Анкара в Североизточна Сирия, само че отговорността използването на решението е в ръцете на обособените страни членки. Към момента на практики всички западноевропейски страни са спрели износа, само че не и страните от Източна Европа. Брюксел също така ще наложи и наказания на лицата, които вземат участие в противозаконните изследвания за петрол и газ в морската икономическа зона на Кипър (която Турция не признава).

Борисов изясни, че оръжейният експорт на България за Турция е единствено за 3 млн. $, само че по някакъв метод обвързва решението си с износа и към другите конфликтни места в района. Според него, в случай че това се случи, ще спрат оръжейните фабрики. " Не един и два бранша бяха унищожени по този метод ", сподели Борисов. " Кои стопираха износа си за Турция – Италия. Само че ние купувахме от Италия самолети и хеликоптери и дадохме стотици милиони евро ", добави министър председателят, само че сподели, че обмисля въпроса.

Днес в изявление за Българска национална телевизия турският дипломат в София Хасан Улусой съобщи, че страната му приема със удовлетворение разбирането от страна на България. " Изказваме своята признателност, защото това е рационалният метод ", сподели той.

Премиерът обаче акцентира, че България постоянно е подкрепяла Турция, когато има проблеми с миграцията, само че не и когато води война. " Никаква взаимност не мога да имам към война, към никого ", прочувствено сподели Борисов.

Малка вяра за Македония

Борисов разяснява пред публицистите в детайли и тематиката за договарянията за участие в Европейски Съюз със Северна Македония и Албания, които са блокирани от Франция.

" Ще бъде историческа неточност, в случай че през днешния ден не ги пуснем да започват договарянията. Дет се вика, ние имаме толкоз искания към тях, изключително към Северна Македония, само че не бихме си разрешили да ги спрем да стартират договаряния ", обрисува министър председателят позицията на България по въпроса. Според него отводът от започване на договаряния за участие ще бъде тежък удар за народите в района, които може и да нямат различен сходен късмет в идващите 15 години. " После няма за какво да се сърдим, че имало джихадисти, че имало въздействие дали от Турция, дали от Русия, дали от Китай ", сподели Борисов.

Засега възможностите на Скопие и Тирана да бъдат поканени са доста дребни, като почитан чиновник от администрацията на Европейския съвет сподели, че Франция въобще не е трансформирала позицията си. За да вдигне ветото си, Париж упорства да се промени цялата методология на разширението, без обаче до момента да е поставяла съответни условия или хрумвания. Все отново дипломати разясняват, че има дребен късмет довечера френският президент Макрон, който по въпроса за Северна Македония и Албания е в цялостна изолираност, да отстъпи, против което да стартира преразглеждане на процеса на водене на договаряния за участие.

Борисов предизвестява да не се натиска повече " Фолксваген "

" Мисля, че към този момент е контрапродуктивен натискът, на който ги подлагаме ", сподели министър председателят във връзка към момента предстоящото решение на " Фолксваген " за построяването на бъдещия им авто цех. Германският тръст взема решение сред Турция и България и в последните месеци София поде масирана атака да притегли автозавода, която включва и всекидневен напън. " Всичко сме им дали, в случай че желаят, са добре пристигнали. Но няма потребност повече от този напън, те от дебелоглав ще отидат другаде ", сподели Борисов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР