Към момента ГЕРБ води пред коалицията Продължаваме Промяната – Демократична

...
Към момента ГЕРБ води пред коалицията Продължаваме Промяната – Демократична
Коментари Харесай

,,Медиана“ със сензационно проучване: ГЕРБ-СДС първи с 24,7%, Киро и Нинова плачат за доверие

Към момента ГЕРБ води пред обединението „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ с към 2 %. Коалицията „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ към този момент не съумява да консолидира изцяло някогашните гласоподаватели на двете съществени обединения участващи в нея, сочи изследване на социологическа организация „ Медиана “.
„ Възраждане “ все още е трета политическа мощ, като данните демонстрират както мощна консолидация на гласоподавателите им от предходните избори, по този начин и капацитет да уголемяват въздействието си. Движение за права и свободи са четвърти, като тук обичайно въздействие ще окаже гласуването в чужбина. След бурния конгрес Българска социалистическа партия се намира в тежко състояние. Данните демонстрират мощно разколебаване на „ алените “ гласоподаватели, които въпреки и намалели са обичайно мощно консолидирани към своята партия. Сега забележителна част от тях се двоумят за кого да гласоподават и дали въобще да отидат до урните. Засега Българска социалистическа партия са петият сигурен участник в идващото национално заседание.
Към момента още три партии имат съществени шансове да преминат 4 %-ната преграда и да влязат в Парламента – Български напредък (4.5%), новата лява групировка „ Левицата “ (3.5 %) и ИТН (3.1%).
В рейтинга на политиците не се следят обилни разбърквания. По отношение на персоналните рейтинги, измежду водачите на партии Бойко Борисов продължава да е преди всичко, като повишаване бележи и Костадин Костадинов на „ Възраждане “. Спад в доверието се следи при Корнелия Нинова и Атанас Атанасов.

Изследването записва емфатичен скептицизъм подбуден от удара върху материалния стандарт на живот на огромна част от семействата (инфлационната рецесия от последните месеци). Над 60% регистрират утежняване на материалното си състояние в последната година, като болшинството показват, че в последните месеци им се постанова да пестят от задоволяването на съществени потребности – храна и отопление. Това е фонът, на който ще се проектира предизборната битка в идващия месец.
Както във връзка с влизането в еврозоната, по този начин и по въпроса за даването на оръжия за Украйна обществото като цяло е очебийно отрицателно настроено. Данните демонстрират, че двете тематики тясно се преплитат. От едната страна са поредните „ евроатлантици “ (около 20 %) – които желаят както да предоставяме оръжие за Украйна, по този начин и да въведем незабавно еврото. От другата страна са „ евроатлантико скептиците “ (около 60%) – които считат, че България, сега, би трябвало да се дистанцира от сходни придвижвания (както във връзка с оръжията, по този начин и във връзка с еврозоната).
Тези данни не са предизборни прогнози. Те демонстрират предизборните настройки все още – към 25 февруари 2023 година (своеобразна моментна „ фотография “ на обществено-политическите настроения). Тези настройки подлежат на смяна в хода на предизборната битка. Още повече, че все още 20 % от гласоподавателите, които декларират, че може да отидат до урните не са решили твърдо дали ще го създадат и за кого ще гласоподават – това съставляват към 700 хиляди колебаещи се евентуални гласоподаватели, които могат фрапантно да трансформират актуалната картина.
Изследването е извършено в интервала – 19 – 24 февруари 2023 година с 973 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация МЕДИАНА и е осъществено със лични средства.
Изследването не взима поради гласуването в чужбина, което може да има доста въздействие.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР