Към момента Чирен е пълно на 42%, като се пълни

...
Към момента Чирен е пълно на 42%, като се пълни
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР с добра новина : Газ за зимата има

Към момента " Чирен " е цялостно на 42%, като се цялостни с по 1% на всеки два дни. Очаква се да се изпълни към края на октомври. Личната ми прогноза е, че щом Европа запълни хранилищата си на 90%, цената на газа ще стартира да пада. Това сподели ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров пред Българска национална телевизия.

Средно за Европа 60% са напълнени хранилищата. Нека не забравяме, че България беше една от първите страни, на които беше спрян газа без предизвестие. Ние към този момент имаме различни доставки, ще продължим да пълним хранилището.

Всеки месец Булгаргаз прави старания, с цел да обезпечи доставките, в това число и тези за пълнене на " Чирен ". За първи път Булгаргаз разгласи търсене на количества газ на пазара.

Днес помолихме Булгаргаз да разгласява освен нужните количества за идващия месец, а напряко за идващите 12 месеца. Така компании от целия свят ще могат да се конкурират за цената на газа ни.

Връзката с ICGB може да обезпечи цялостния потенциал на газ за България, размерът й е 3 милиарда куб.м., тъй че към този момент не подвластен от съветската тръба. В момента се вършат последни настройки по новата ни тръба.

Имаме дълготраен контракт с Азербайджан, който е за 1/3 от потреблението на България. Булгаргаз би трябвало да обезпечи останалите 70% - да подписа контракти за доставка. В момента всички страни в Европа търси газ. Ние търсим по целия свят - от Съединени американски щати до Туркменистан.

Утре министър председателят отпътува за Азербайджан, с цел да търси газ - това демонстрира какъв брой е значимо да имаме настоящо държавно управление, добави Тодоров.

Бизнесът непрекъснато е засегнат и е негово право да търси по какъв начин да понижи разноските си, разяснява ръководителят на КЕВР.

Цената за месец юли на Газпром щеше да бъде 95 $. Тодоров, обаче, не можа да си спомни двата танкера с американски газ на каква цена са пристигнали, тъй като са пристигнали през юни.

Азерският газ идва на цена на 1/3 от този на Газпром, добави шефът на Комисията./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР