Към края на март 1968 година Мартин Лутър Кинг заминава

...
Към края на март 1968 година Мартин Лутър Кинг заминава
Коментари Харесай

4 април 1968 г. - Застрелват Мартин Лутър Кинг

Към края на март 1968 година Мартин Лутър Кинг отпътува за Мемфис, Тенеси, където посещава стачкуващи служащи. Отсяда в мотел Лорейн, стая 306. Докато стои на балкона на 2-ия етаж на 4 април 1968 година, е убит в 18:01 часа. Куршумът влиза през дясната му буза, разрушава челюстта, поврежда гръбначния дирек и засяда в рамото. Според очевидци, последните му думи са към музиканта Бен Бранч да изсвири и изпее песента " Вземи ръката ми, скъпи Боже " (Take My Hand, Precious Lord). Кинг умира в болничното заведение Сент Джоузеф в 19:05 часа.

Убийството му се посреща с вълна от протести допълнително от 60 града. Пет дни по-късно президентът Линдън Джонсън афишира народен печал. Мартин Лутър Кинг е първият негър, за който се афишира народен печал. 300 000 симпатизанти участват на погребението му.

Според неговото наследство той желае да бъде запомнен не с почестите и званията а като човек, който е нахранил бедните, облякъл голите, бил е прав за войната във Виетнам и е обичал и служел на хората. На погребението му обичаната му певица Махалия Джаксън пее обичаната му ария " Вземи ръката ми, скъпи Боже " (Take My Hand, Precious Lord). Два месеца по късно в Англия е хванат хипотетичният палач Джеймс Ърл Рей. Една година след убийството на Кинг, той се признава за отговорен и е наказан на 99 години затвор.

През 1999 година, вдовицата на Кинг, Корета Скот, дружно с цялото му семейство печели гражданско дело против " незнайните заговорници " в светлината на нови разкрития, че държавни организации (ЦРУ и ФБР) са взели присъединяване в заговора и организирането на убийството на Мартин Лутър Кинг.

През 2000 година правосъдният департамент на Щатите преразглежда обвиняванията за скрит план и присъединяване на държавни организации, само че не намира задоволително доказателства и завършва делото.[25]

През 2004 година Джеси Джаксън (американски политик и герой за цивилен права), който участва на убийството на Кинг, декларира: " Никога няма да допускам, че Джеймс Ърл Рей е имал претекста, парите и опцията да направи това самичък. "

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР