Към края на годината България да разполага с приет и

...
Към края на годината България да разполага с приет и
Коментари Харесай

Председателят на здравната комисия: Отпадането на зеления сертификат е на дневен ред за управляващите,

Към края на годината България да разполага с признат и работещ модел на електронно опазване на здравето. Такава цел са си сложили ръководещите, съобщи в " Денят стартира " ръководителят на здравната комисия в Народното събрание Антон Тонев от ПГ на " Продължаваме промяната ".

Системата сега се доизгражда като тя ще сплоти и към този момент работещите детайли като електронното досие и електронните предписания. Идеята е е-здравеопазването у нас да бъде въведено стъпаловидно и към есента да бъде показан цялостният модел.

Доц. доктор Тонев съобщи, че отпадането на зеления документ е на дневен ред за ръководещите, само че това няма да стане въз основата на политическо решение, а когато цифрите го разрешат. В този смисъл той поддържа критериите за отпадане на зеления документ, посочени от премиера Кирил Петков - над 60% имунизирани или под 5% претовареност на интензивните кревати.

Предвижда се закупуването на хеликоптери за незабавна здравна помощ и образование на екипи за работа с тях. Целта е пациентите в потребност да бъдат превозени оптимално бързо до огромните лечебни заведения.

Първоначално хеликоптерите ще работят с екипи от чужбина до обучаването на хора у нас, разясни Тонев.

Предвижда се образованието на парамедиците да бъде изместено към университетите, с цел да могат те да заместват съответно изчезналите фрагменти в системата на незабавната помощ.

В момента те се образоват с сан " особено обучение " на разнообразни места и по разнообразни методики. Така парамедиците получават друго равнище на пълномощия, разяснява Антон Тонев.

С измененията образованието им ще се уеднакви и ще се раздели на три степени на умения и отговорност, за които ще се учи надлежно една, две или три години.

Първите подготвени фрагменти ще проработят в колите за спешна помощ дружно с наблюдаващ ги доктор. Крайната цел е центровете за незабавна помощ у нас да разполагат с комбинирани екипи от лекари и парамедици. Парамедиците да поемат по-леките случаи, с цел да може да има задоволително лекари за по-тежките.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР