Към днешна дата изчислената цена на природния газ за декември

...
Към днешна дата изчислената цена на природния газ за декември
Коментари Харесай

7,5 процента по-висока цена на природния газ за декември спрямо ноември изчилси Бургаргаз

Към днешна дата изчислената цена на природния газ за декември ще е със 7,5 % по-висока от настоящата за месец ноември. Това сподели шефът на дирекция " Търговия с природен газ " в " Булгаргаз " Веселин Синабов по време на днешното намерено съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за разискване на отчет по отношение на заявление от публичния снабдител от 14 ноември за одобряване на цена за декември, по която да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, съобщи Българска телеграфна агенция.

Припомняме, че повишаване със 7,9 % на природния газ за декември предложи " Булгаргаз " в подаденото до КЕВР заявление през ноември. Изчисленията на сдружението към 14 ноември посочваха, че от началото на идващия месец цената на газа без цените за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност би трябвало да бъде 88,61 лв. за мегаватчас.

КЕВР утвърди цена на природния газ за ноември 82,12 лв. за мегаватчас.

Председателят на КЕВР Иван Иванов разяснява по време на откритото съвещание, че сега на европейската газова борса в Нидерландия цената на дневния показател TTF понижава. Той обаче регистрира, че това може да сътвори подправени упования в хората, тъй като това е дневната цена, до момента в който " Булгаргаз " в своето ценообразуване купува от доставчиците си, които се базират на показателя на TTF за месец напред. Иванов уточни, че този показател е друг и е по-висок най-малко с няколко евро спрямо дневния. Той се надява, в случай че наклонността за понижаване на цената продължи, това да се отрази на идващите решения на КЕВР за установяване на цената на природния газ. Според него надали от през днешния ден до петък, когато КЕВР ще се произнесе с дефинитивно решение, ще има основна смяна, само че в случай че има такава, " Булгаргаз " ще би трябвало да я отрази и показа в Комисията не по-късно от 9:30 часа на 1 декември.

Иван Иванов означи, че без значение от внезапното захлаждане в цяла Европа не се покачва цената на природния газ, в противен случай – дневните цени понижават на нидерландската газова борса. Според него повода за това е, че газохранилищата в цяла Европа са запълнени на всички места и се тегли от тях, както и " Булгаргаз " към този момент стартира да добива дребни количества от газовото вместилище в Чирен. Другата причина е, че редица страни в Европа търсят и намират различни направления за доставяне с природен газ. В България се чака скоро да бъде пусната в употреба газовата връзка София – Ниш, с което ще се даде опция на Сърбия да получава различно гориво от нашата газопреносна система. Освен това до 1 март следващата година се чака да влезе в употреба терминалът за регазификация в Александруполис. В него " Булгартрансгаз " има 20-процентно присъединяване и това ще разреши на България да обезпечава в допълнение до 1 милиарда куб. метра природен газ годишно от този терминал.

Председателят на КЕВР насрочи закрито съвещание на 1 декември от 15:00 часа, на което Комисията ще излезе с решение по заявката на " Булгаргаз " за одобряване на цената на природния газ за идващия месец.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР