Към днешна дата имаме повече от 12 000 активни български

...
Към днешна дата имаме повече от 12 000 активни български
Коментари Харесай

Иля Кретов: Ще помагаме на малки български бизнеси да се представят онлайн

" Към днешна дата имаме повече от 12 000 дейни български продавачи на платформата на eBay, а единствено през 2018 година са се записали 2500. България е един от основните пазари в нашия район с едни от най-активните бизнесмени в Европа ", споделя Иля Кретов

© Капитал Иля Кретов е основен управител в eBay, отговарящ за Русия, Израел, Прибалтика, скандинавските страни, Източна и Югоизточна Европа. Заема този пост от 2016 година, като преди този момент е бил заместител общоприет управител Маркетинг за района. Кретов започва кариерата си в eBay през 2013 година като маркетинг шеф, като има над 10 години опит в сферата. Преди това е работил за Гугъл и Mars. Също по този начин е и преподавател по маркетинг в RMA Business School.

Какви са проектите за развиване на eBay на българския пазар и на какъв стадий от осъществяването им е компанията?
eBay в началото започва като локална платформа. Това значи, че консуматори от Съединени американски щати купуват артикули от продавачи от Съединени американски щати. Все още има страни, в които eBay продължава да оперира като локална платформа, само че има и райони, в които нещата са разнообразни. Ако приказваме за области като Русия, Централна и Южна Европа или Африка, 99 % от транзакциите през eBay са свързани с импорт или експорт. В момента в Москва създаваме специфични онлайн принадлежности, които да са от помощ както на продавачите, по този начин и на купувачите в целия район, за който отговаряме, а точно 120 страни от Норвегия до Южна Африка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В концепцията ни няма нищо комплицирано. Замислихме се по какъв начин можем да помогнем на дребните и междинните предприятия в България да продават по-глобално. Това би било от изгода за всички – за самите предприятия, eBay, както и за страната. Малките и междинните компании основават по-голямата част от всички работни места в страната. Като се има поради, че българското търсене на локалния пазар е лимитирано, има смисъл тези предприятия да навлизат в интернационална среда. Имаме съвсем 180 милиона клиенти на платформата на eBay, което е голям спомагателен пазар за тези компании. Като това е добре и за eBay, тъй като ще спечелим повече продавачи и приходите ни ще се усилят.

Вече постигнахме прочут прогрес. Сега всички продавачи могат да употребяват поддръжка на български език, която преди не беше налична. Разработихме и специфичен инструмент, наименуван ebaymag.com, който разрешава на продавачите да продават продуктите си в международен мащаб, защото автоматизирано превежда описанието на техните артикули. Също по този начин в България работим с локални снабдители, които ще ни оказват помощ да интегрираме нов бизнес на нашата платформа и може да осъществяваме просветителни стратегии за начинаещи в онлайн търговията.

Планирате ли основаването на локална конструкция? Колко огромен ще е екипът, който ще се грижи за наличието на eBay тук, и кой ще го оглавява?
Засега обмисляме опциите си в района, въпреки че в близко бъдеще нямам доверие, че това ще се случи. Има обаче и други неща, които вършим сега за българските продавачи - също така, което загатнах по-рано, започнахме бизнес диалози с няколко логистични компании. Когато започнете да вършиме бизнес в международен мащаб, логистиката е първото, върху което би трябвало да се концентрирайте. Идеята е да се обезпечи доста ефикасна интеграция с логистичните компании. Когато получите поръчка, разглеждате вариантите си за превоз и избирате тази, която дава отговор на потребностите ви. След това разпечатвате товарителницата, пратката ви се взима от пощальон и Вашият ангажимент с превоза завършва. Изпробвахме този метод в няколко страни и планираме да го създадем и в този район. От известно време преговаряме с няколко логистични компании, в това число огромни интернационалните транспортни компании като DPD или DHL, само че също по този начин сме почнали диалози и с локални снабдители. По-добрата интеграция и по-добрите разноски са главните цели.

В последните няколко години в eBay работим по една новаторска стратегия, наречена Retail Revival, посредством която оказваме помощ на дребни бизнеси от избран район да се показват онлайн и да стартират да продават на нашата платформа. Тази стратегия е извънредно сполучлива и към този момент е осъществена допълнително от 8 страни (САЩ, Канада, Ирландия, Германия, Италия, Русия, Англия и Израел). Щастливи сме да споделим, че тази година като част от нея ще започва план и в България, като всички елементи по провеждането му ще бъдат публично оповестени през есента.

Какво би трябвало да знаят локалните производителите на артикули, които желаят да работят с eBay ? Ще заплащат ли такси за качването на платформата, по какъв начин ще се разпределят приходите от продажби?
Всичко, което бизнесмените би трябвало да създадат първоначално, е да обмислят доста добре своя артикул. Трябва да имате доста ясна визия каква е вашата основна подготвеност и за какво купувачите би трябвало да изберат вашия артикул, а не на съперника ви. А изборът, който съществува на платформата на eBay, е голям, като имаме повече от 1 милиард артикули, качени там.

Другото доста значимо нещо е да се грижите за вашите клиенти - eBay се основава на рейтингова система, тъй че по-големият брой щастливи клиенти ще ви доведат повече нови поръчки.

Също по този начин би трябвало да помислите за най-хубавите решения за доставка за вашия съответен артикул, дали това ще бъде елементарна поръчка или експресна доставка. За да започнете да продавате посредством eBay, не коства нищо, имате потребност от нула вложения за включване на артикули в нашата платформа. eBay взема комисиона 10% едвам след първата покупка. Налични са и някои спомагателни услуги за реклама или за онлайн магазини, за които продавачите могат да бъдат таксувани, само че изборът да ги употребяват преди всичко е техен.

Какви са критерии за асортимент? Има ли предпочитани стоки/сектори?
Има неразрешени артикули, които не могат да бъдат продавани посредством нашата платформа, да вземем за пример алкохол, цигари, домашни животни – цялостният лист е наличен на нашия уебсайт. Така или другояче броят на тези артикули е незабележим спрямо големия размер от артикули, които се оферират в eBay. Първите топ три категории от артикули са разнообразни в другите страни, само че в множеството случаи включват мода, електроника, автомобилни елементи и аксесоари, колекционерски предмети. Отделно от статистиката, ние разполагаме с доста образци на продавачи, които продават артикули в избрана пазарна ниша, да вземем за пример екзотични музикални принадлежности, или оферират ръчно направени предмети, които съумяват да намерят своите клиенти и да изградят постоянни бизнеси в eBay.

Можете ли да опишете пътя на това партньорство в няколко стъпки?
За да започнете да продавате посредством eBay, е належащо да извършите 3 лесни стъпки: 1) създайте си профил в eBay; 2) създайте си профил в PayPal и 3) качете първия си артикул.

Какви са упованията за резултатите от агресия на ebay до края на 2019 година? Къде ще сте след 5 години?
В световно отношение бих споделил, че eBay е ориентирана към нововъведения, целящи да обезпечат допустимо най-хубаво прекарване за клиентите си. В Съединени американски щати към този момент въведохме търсенето по фотография, когато потребителят качва фотография на продукта, който харесва, и нашият логаритъм извежда като резултат цялост от артикули, които наподобяват по същия или сходен метод. Също по този начин се фокусираме върху персонализирането: тъкмо в този момент, в случай че вие и аз, без значение един от различен, отворим началната страница на eBay, всеки от нас ще види друга гама от артикули, които са подбрани въз основа на историята на нашите самостоятелни търсения и покупки. По отношение на партньорството с продавачите eBay оказва сериозна поддръжка на дребните и междинните предприятия, като дава на дребните предприятия и самостоятелните продавачи най-хубавите условия да развиват бизнеса си.

Ако приказваме съответно за района, за който е виновен моят екип, то тук имаме набор от цели, които са свързани с трансграничната търговия. Тази година и идващите 2-3 години ще работим целеустремено върху намирането на решения за доставка, което към момента е мъчителен миг за Източна Европа. Нашият приоритет е да договорим специфични цени от частни и национални превозвачи за нашите продавачи, както и да интегрираме обработката на пратките в нашата платформа, тъй че продавачите да могат да правят всички интервенции на едно място. Вече осъществихме такава интеграция в Русия и отчитаме положителни резултати.

Колко български компании продават през ebay сега? Как се показва България по отношение на останалите страни в района?
Към днешна дата имаме повече от 12 000 дейни продавачи на платформата на eBay, а единствено през 2018 година са се записали 2500. България е един от основните пазари в нашия район с едни от най-активните бизнесмени в Европа. Топ продуктите за експорт от български компании са в секторите мода, дом и градина, автомобилни елементи, електроника и колекционерски артикули (т.е. статистиката сочи, че търговците от България са продали през eBay: 1 милион облекла, 700 хиляди артикули за дома, 600 хиляди елементи за коли, 350 хиляди артикули в категория Електроника, 240 хиляди артикули за колекциониране, 170 хиляди начин на живот продукта).

До какъв брой пазари доближават българските артикули към този миг ?
Българските търговци изпращат своите артикули до съвсем всички страни, в които eBay оперира. През 2018 година този лист е наброявал 199 страни. В топ 10 на страните, до които доближават български артикули посредством eBay, са Съединени американски щати, Германия, Англия, Италия, Франция, Канада, Испания, Австралия, Австрия и Израел.

Кои са главните трендове, които наблюдавате на българския пазар?
Според Европейския отчет за електронната търговия за 2019 година процентът на навлизане на интернет в България е 67%, като 31% са консуматори на онлайн магазини, което е по-ниско, в сравнение с в останалите страни от Европейски Съюз. Въпреки това пазарът на електронна търговия демонстрира доста бърз напредък от 30% и плануваният размер на пазара през 2019 година е 895 милиона евро спрямо 690 милиона през 2018 година Вътрешните ни статистики също демонстрират огромен капацитет на пазара в България – българските търговци в eBay са едни от най-прогресивните в нашия район. Те интензивно употребяват задгранични хранилища, което им разрешава да обезпечат по-бърза доставка до немски, английски и американски купувачи.

Средно от България се продава по 1 артикул посредством eBay на всеки девет секунди, а всеки нов търговец на eBay продава своите артикули в не по-малко от 12 страни през първата си година. Въпреки това процентът на износа, осъществен от дребни и междинни предприятия от България, към момента е невисок в съпоставяне със страните от Западна Европа - към 2-3% най-много. Нашият световен опит демонстрира, че страни, които надвишават прага от 7% експорт, осъществен от МСП, нормално са тези с най-високи индикатори за развиване на електронната търговия и с най-хубавите пазарни условия за основаване и ръководство на трансграничен бизнес. Това значи, че нарастване със единствено към 5% на износа от МСП може да подтиква растежа на пазара за електронна търговия в България в близко бъдеще.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР