Към днешна дата доставките на газ до края на годината

...
Към днешна дата доставките на газ до края на годината
Коментари Харесай

България е обезпечена с доставки на газ до края на годината, криза не се очаква

Към днешна дата доставките на газ до края на годината са обезпечени на конкурентни цени и рецесия в този бранш не се чака. Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на чуване в Народното събрание по отношение на доставките на газ за България от 27 април 2022 година до момента.

По думите му към края на ноември ще има информация по отношение на доставките на полутечен газ за 2023 година, като редом с това се водят интензивни договаряния с гръцки, турски и италиански контрагенти за обезпечаване на слотове. Министър Христов посочи, че с помощта на своевременните ограничения на новото управление на " Булгаргаз " цените са " овладени " и за ноември те са доста по-ниски от тези, които бяха за септември. Освен това те са по-ниски и от борсовите цени. Той уточни, че през месеците от април до август доставките на полутечен газ се движат идентично с борсовите цени. В момента " Булгаргаз " купува газ от същите компании при почти същата рецесия на доставките, само че на цена, която е с отстъпка над 60 евро за мегаватчас. " В момента купуваме газ на половина на борсовата цена ", посочи Росен Христов.

Търговете, които са проведени от " Булгаргаз " с транспарантните процедури и с ясно оповестените критерии за оценка, са върнали на " масата на договарянията " фирмите с благоприятни условия и добра известност. Благодарение на тази конкуренция, която се сътвори, се получават тези огромни отстъпки, добави служебният министър на енергетиката.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР