Към днешна дата 68 500 кв. км от страната, или

...
Към днешна дата 68 500 кв. км от страната, или
Коментари Харесай

62 процента от територията на България е покрита с кадастрална карта, обхващаща 13 млн. недвижими имоти

Към днешна дата 68 500 кв. км от страната, или 62 % от цялата й територия са покрити с кадастрална карта и регистри към нея. Това разгласи изпълнителният шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър /АГКК/ инж. Виолета Коритарова, оповестиха от Министерство на районното развиване и благоустройството /МРРБ/.

Набраната информация в тях обгръща почти 13 млн. недвижими парцели, в това число поземлени парцели, здания и данни за независимите обекти в постройките.

Изграден е кадастър за всички регионални градове, 120 общински центрове и обитаеми места, и територии с деен пазар на парцелите и капиталов интерес. Обхванати са цялото Черноморско крайбрежие, планинските и балнеоложките курорти. "В развой на разработване на кадастрална карта са землищата на още 12 общински центрове и 84 обитаеми места в разнообразни области на страната, като обитаемоте места, за които има утвърдена карта, могат да се видят в уеб страницата на АГКК ", споделя инж. Коритарова.

На 100 % покритие с кадастрална карта е реализирано в 4 правосъдни региона - Несебър, Балчик, Ловеч и Троян, включваща всичките им обитаеми места. Одобрена е кадастралната карта в общо 26 общини, измежду които Априлци, Пловдив, Балчик и други Коритарова прибавя, че през септември се възнамерява оповестяването на нови публични поръчки за възлагане на основаването на профилирани карти и регистри на още 8 общини и над 250 обитаеми места.

Цялостното покритие на страната с кадастрална карта би трябвало да завърши до 2023 година, като това зависи и от обезпечаването на запас за дейностите на кадастъра, от кадровия и техническия капацитет на организацията. "Освен 100 % покритие с дигитален кадастър е значимо и правенето на цифрова едромащабна топографска карта. Това ще обезпечи надеждна основа за редица действия и планове. Така ще имаме цялостна, точна и вярна цифрова основа за пространствените данни на страната ", споделя Коритарова.

Към 10 август са утвърдени кадастрални карти и регистри за неурбанизираните територии на 2380 землища, попадащи в разнообразни области на страната, отвън територията на София - град, където има 100 % покритие с кадастър. "Очакваме дейностите по преобразуването да приключат следващата година, с което ще реализираме 96 % покритие на територията на страната с кадастрална карта, като на процедура ще остане за дотъкмяване основаването на кадастър за урбанизираните територии на огромен брой дребни обитаеми места ", изяснява шефът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР