Към днешен ден много хора използват , но когато се

...
Към днешен ден много хора използват , но когато се
Коментари Харесай

Къде се изгубиха всички евтини едоплаткови х86 компютри?

Към сегашен ден доста хора употребяват, само че когато се замислим за тях си представяме нещо класическо от 8-битовите времена или някоя подпора. Обикновените лични компютри от ерата на DOS и Pentium също се смятат за игрови ретро компютри, което за някои може да е учудващо. Спираме се върху тази тематика, тъй като в наши дни тези машини са значими за хората, които обичат да играят игри за DOS и Windows 95, и за които не са подобаващи актуалните операционни системи. А всеки, който желае и обича да играе сходни игри, само че не желае да употребява някакъв голям PC с Mini-Tower компютърна кутия и голям екран с електронно-лъчева тръба, нормално употребява компактни едноплаткови x86 компютри . Това са напълно дребни по размери, нормално индустриални компютри с PC/104 форм-фактор, в които се употребяват процесори, доста наподобяващи на общоприетия Pentium.
Защо Intel не предлага евтини чипове от този вид?
Наскоро излезе доста забавна обява по отношение на актуалните едноплаткови компютри, които се употребяват за остарели игри, която ме накара да прочета малко повече по отношение на PC/104 стандарта. Аз безусловно се възхитих на това, че и до през днешния ден се създават процесори, които са напълно аналогични на i486 и Pentium, както и на това, че на тяхна база основават комплицирани системи върху чипа. Но по едно и също време с това доста се учудих какъв брой са скъпи дънните платки с сходни процесори и SoC.
Платките Intel Galileo и Edison не можаха да окажат някакво по-сериозно въздействие на международния пазар за вградени системи
Тяхната висока цена в действителност ме учудва, тъй като един напълно елементарен едноплатков компютър, в който се употребява чип с ARM архитектура, на който може напълно елементарно да бъде конфигуриран и употребен Linux, може да бъде за по-малко от $10. Няма по какъв начин да не се запитаме, за какво на пазара се оферират прекомерно малко x86 системи върху чипа, които биха ни обезпечили нужния хардуер, на който сме привикнали да инсталираме доста по-разпространените други операционни системи. Отговорът на този въпрос се крие в верните решения, които преди време са взети от компанията ARM, както и в особеностите на x86 процесорите, които оказаха въздействие на опцията за всеобщата поява на едноплаткови компютри, основани на тях.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР