Към Арктика е приковано вниманието буквално на целия свят. Свидетелство

...
Към Арктика е приковано вниманието буквално на целия свят. Свидетелство
Коментари Харесай

Ако китайска подводница изплува в Арктика

Към Арктика е приковано вниманието безусловно на целия свят. Свидетелство за това е съставът от участниците в откриващия се при започване на другата седмица в Санкт Петербург конгрес " Арктика - територия на разговор ".

Държавни и държавни ръководители, видни политици, дипломати, учени и представители на гражданското общество ще обсъдят проблеми на геополитиката, измененията в климата, опазването и създаването на богатите запаси на района. Не инцидентно световната тематика на форума е дефинирана като " Арктика. Океан на благоприятни условия ".

С какво толкоз е забавна Арктика с нейните сурови и на пръв взор несъответствуващи за човешка активност климатични условия? Експертите настояват, че в близко бъдеще находищата на района могат да станат съществени фактори на растежа, да вземем за пример, на нефтогазовия бранш. Под арктическите ледове се крият 90 милиарда барела нефт (13 % от неразработените международни запаси), 48.3 трлн. куб. м. природен газ (30 процента) и 44 милиарда барела газов кондензат (20 процента).

Наистина, по отношение на това регионът зад полярния кръг рискува да стане сцена на геополитически конфликт на ползи. За Русия това е стратегически значим регион, евентуален мотор на стопанската система. Държавната стратегия за развиване на Арктика е удължена до 2025 година, а с въпросите на района неотдавна се занимава Министерството на развиването на Далечния изток и Арктика. На собствен ред Министерството на естествените запаси и екологията създаде сложен проект за развиване на минерално-суровинния и логистичен капацитет на Арктика, включващ реализацията на 118 планове.

Още един мотив за усилване на наличието на Русия в Арктика е отбраната на границите. Според проекта на Съвета за сигурност на Руската федерация до 2020 година е належащо зад полярния кръг да бъдат възобновени повече от 200 военни обекти, да се построят 10 летища, и да се разположат 20 системи за противовъздушна защита.

Разбира се, във Вашингтон не могат безучастно да следят усилването на Русия в толкоз значим район. Но към този момент става дума, прочее, единствено за проекти: както съобщи министърът на военноморските сили на Съединени американски щати Ричард Спенсър, през лятото американски транспортен съд има намерение да премине през арктически води. Това, по думите му, е нужно за " обезпечаване на свободата на мореплаване " и ще стане отговор " на някои страни и несъразмерните им искания към Арктика ". Освен това Съединени американски щати се приготвят за разполагане на военни кораби и самолети на един от островите на Аляска. Според " Уолстрийт джърнъл " във Вашингтон признават, че са недооценили значимостта на въздействието в Арктика и в този момент могат да се сблъскат с проблеми, защото Русия я усвоява с помощта на своите северни граници. Китай пък се разгласи за околоарктическа страна и желае да прокара от там полярен " Път на коприната ".

Преди шест години Китай с поддръжката на Русия стана наблюдаващ в Арктическия съвет, а през 2018 година разгласява Бяла книга, в която са изложени тактиките за деяние покрай Северния полюс. Въпреки че се намира на хиляди километри от Арктика Пекин строи ледоразбивачи за асимилиране на Северния морски път (СМП). По него корабите от Азия към Европа ще минават с една седмица по-бързо спрямо маршрута през Суецкия канал.

Но въпросът, дали Русия ще даде на Китай преференциален достъп до СМП, остава открит, отбелязва самостоятелният портал arctictoday. " Ако китайска подводница изплува в Арктика в близко време, евентуално някъде след 5-10 години, съотношението на силите ще се промени. За Русия това ще е изцяло нова действителност, която ще сложи нови задания ", показва порталът.

При всички положения Русия към този момент е създала правила за прекосяване по СМП на задгранични военни кораби. Те към този момент няма да могат да минават по него, в случай че съответните страни за период от 45 денонощия до началото на плаването не уведомят Москва за проектите си. Освен това всеки боен транспортен съд ще е длъжен да качи на борда си съветски лоцмани. В случай на несанкционирано придвижване по СМП, Москва може да арестува или даже да унищожи кораба извършител. Това значи, че Русия де факто е взела СМП под собствен надзор. (БТА)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР