Към 10.00 ч. общата избирателна активност в Общото събрание на

...
Към 10.00 ч. общата избирателна активност в Общото събрание на
Коментари Харесай

Ниска съдийска активност и във втория изборен ден

Към 10.00 ч. общата изборна интензивност в Общото заседание на съдиите при новия избор на двама членове на Висш съдебен съвет е 4,95%, оповестиха от Висш съдебен съвет.

Електронно са упражнили правото си на глас 105 от съдиите, или 5,89 %. Те гласоподават със същия код, който са употребявали при първия избор. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са дали своят вот 4 съдии или 0,95 % от правоимащите.

Кандидатите за двете места са двама - Марина Михайлова от Върховния административен съд (ВАС) и Деян Денев от Окръжния съд във Варна. За Михайлова са дали своят вот 562-ма, а за Денев - 531, сочат резултатите от вота.

Вчера ниската изборна интензивност провали избора на двама членове на Висшия правосъден съвет от съдийската квота - гласоподаваха едвам 669 съдии, макар поръчката на 1782-ма магистрати да гласоподават. Избирателната интензивност беше 34.96%, което е по-малко от половината съдии с право на глас. Изборът бе се считал за постоянен, в случай че гласоподават най-малко половината от съдиите.

Днес изборът ще се смята за постоянен, в случай че в него вземат участие най-малко 33% от съдиите или 727 броя. Ако и това не бъде изпълнено, изборът ще е в понеделник, като тогава той ще се счита за завършил, без значение от това какъв брой са взели участие в него.

Изборът за членове на Висш съдебен съвет е ексклузивен след подадените по-рано тази година оставки от Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова. Избраните на тяхно място единствено ще довършат мандата на този съвет до октомври 2022 година

Съюзът на съдиите приканва изборът на нови членове на Висш съдебен съвет да се бойкотира. Съдии настояха и за оставките на своите представители в съвета. Моментът за съвета е основен, защото сега към този момент тече процедурата за избор на ръководител на Върховния касационен съд. За да има избор претендентът за този пост би трябвало да бъде подсилен най-малко от 17 от членовете на Висшия правосъден съвет.

До този миг няма номинирани за поста, който се освобождава от Лозан Панов на 10 февруари, а две от четирите седмици, гласуван прозорец за номинации, към този момент минаха.

По закон кандидатури могат да издигат правосъдният министър, трима от членовете на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет и общото заседание на Върховния касационен съд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР