Калвин Греъм е най-малкото от 7 деца на бедно семейство

...
Калвин Греъм е най-малкото от 7 деца на бедно семейство
Коментари Харесай

Най-младият американски войник

Калвин Греъм е най-малкото от 7 деца на оскъдно семейство фермери от Тексас. Момчето заработва парички като разнася вестници и телеграми през уикендите и след учебно заведение. Доведеният му татко обаче е принудител – поради него един от братята му се изнася. Самият Калвин стартира да мисли да излъже за възрастта си, с цел да влезе във военноморския флот, още 11-годишен. По това време бушува Втората международна война и някои от братовчедите му умират в нея. Решението на Греъм обаче е твърдо; въпросът е единствено по какъв начин да го направи.

 Calvin Graham

Калвин Греъм

Започва да си бръсне главата, с цел да наподобява по-възрастен (тук да подчертаем, че отрязването на косми не ги кара да порастват по-бързо или по-дебели). Един от приятелите му се научава да фалшифицира подписа на майка му, краде щемпел на нотариус, а на самата си майка споделя, че отива при родственици за известно време.

Въпреки всичките му старания има един проблем – зъболекарят, който взе участие в подбора на новобранци. Греъм споделя: „ Знаех, че зъболекарят ще разбере на какъв брой съм по зъбите ми… Когато обаче твърдеше, че съм на 12, аз му споделях, че съм на 17. Най-накрая сподели, че няма време да се занимава с моите нелепости и ме пусна. “

На 15 август 1942, Калвин Греъм поставя клетва във флота. Тогава е на 12 години 4 месеца и 12 дни – най-младият човек, който постъпва в армията на Съединени американски щати от Гражданската война насам и най-младият член на армията на Съединени американски щати по време на Втората международна.

 USS South Dakota (BB-57) anchored in Hvalfjörður, Iceland, on 24 June 1943 (NH 97265)

USS South Dakota

След като получава базисната си подготовка в Сан Диего, отплава на борда на USS South Dakota, където работата му е да зарежда 40-милиметровото противовъздушно оръдие. Той е „ заек “ от Тексас, който скоро ще стане и най-младият боец на страната, награждаван като воин от войната.

За напъните си по време на борбата и отношението си към другите бойци, пренебрегвайки личната си сигурност, Калвин Греъм получава Бронзова Звезда както, както и Лилаво Сърце.

Скоро обаче е оголен. Година след Битката при Гуадалканал, до момента в който корабът е в ремонт, майка му схваща какво е направил сина й и естествено го издава на флота същинската му възраст.

Вместо просто да го освободят от работа, Греъм е хвърлен в бригантина (ареста на боен кораб) за съвсем 3 месеца. Първоначално наподобява, че ще го държат там, до момента в който не му изтече периода на службата, само че в последна сметка го пускат, когато сестра му заплашва да отиде в медиите и да им каже, че брат й е заключеник макар премиите му. И по този начин, Греъм е освободен от ареста, само че медалите са му взети, а той е уволнен без почести, което е от голяма важност, тъй като по този начин не може да взима инвалидна пенсия макар пострадванията си.

На 13 Калвин към този момент е деец от войната. Той бързо схваща, че учебното заведение не е неговото място и още веднъж избира живота на възрастните. На 14 години към този момент е женен и с дете като работи заварчик в корабостроителница в Хюстън.

На 17 се развежда и постъпва в морската пехота. 3 години по-късно получава сериозна травма на гърба си откакто пада от един вълнолом. Този злополучен случай завършва военната му кариера и момчето (мъжът?) се прехранва като продава абонаменти за списания.

През останала част от живота си Греъм се бори за здравната си пенсия и чисто военно досие. През 1978 най-сетне му дават почести (със единодушието на президента Джими Картър) и по този начин получава назад всичките си медали с изключение на Сърцето.

През 1988 историята му става известна с „ Too Young the Hero “. Филмът обръща публичното внимание към случая му дотолкоз, че Роналд Рейгън покачва пенсията му до 4 917 $ и го компенсира с 18 000 $ за медицински разходи поради пострадвания по време на работа, от които получава единствено 2 100 $, тъй като повече доктори, които го лекуват, към този момент са умряли и сметките за лекуването му са изгубени.

Калвин умира от инфаркт през ноември 1992 в дома си в Тексас. Две години по-късно последното от оценките му, Лилавото Сърце, също му е върнато, посмъртно. На специфична гала той получава и още оценки за службата си, които са признати от вдовицата му.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР