Калциевите антагонисти (блокери) са масово използвани лекарства при състояния като

...
Калциевите антагонисти (блокери) са масово използвани лекарства при състояния като
Коментари Харесай

Калциеви антагонисти показания и странични ефекти


Калциевите антагонисти (блокери) са всеобщо употребявани медикаменти при положения като хипертония, аритмия, стенокардия.
Около 25% от хипертониците в международен мащаб се лекуват с калциеви блокери, заради потвърдената им успеваемост и релативно положителната им търпимост.

Въпреки това те не са средство на първи избор при хипертония. В резултат на няколко изследвания е открито, че лекуваните с тези лекарства са със доста по-висок риск от пораждане на миокарден инфаркт спрямо получаващите бета блокери.

Представители на групата са: Nifedipine, Amlodipine, Felodipine, Diltiazem, Verapamil и други

Nifedipine е от така наречен краткодействащи калциеви антагонисти. Не се предлагат за надзор на хипертония или стенокардни пристъпи. Подходящ е при хипертонична рецесия. Една таблетка се оставя да се разтопи под езика. Овладяването на рецесията по този метод се прави единствено под лекарски надзор! Съществува риск от ненадейно рухване на кръвното налягане и синкоп.

Свързани публикации.. ACE-инхибитори – главен клас медикаменти при хипертония 0 Бета блокери и техните лечебни показания 0 Предотвратете хипертонията посредством DASH диета 0

При калциевите блокери се употребяват форми с удължено освобождение. Вечерният банкет на лекарството се освобождава последователно през нощта и обезпечава надеждна защита през цялата нощ и в ранните утринни часове, когато кръвното налягане физиологично стартира да се покачва.

Нежелани резултати . В по-големи дози някои представители провокират констипация. При Verapamil се следи поява на отоци по глезените, които мъчно се повлияват от диуретици. При рискови пациенти калциевите антагонисти могат да са причина за сърдечна непълнота. Един от главните странични резултати е така наречен flush- синдром. Наблюдава се мощно стопляне на главата и зачервяване на лицето, главоболие. Възможна е поява на замаяност и хипотония. В някои случаи се следи хиперплазия и инфектиране на венците. Хиперплазията на венците се следи 3 пъти по-често при мъжете спрямо дамите.

Лекарствени взаимоотношения . Комбинацията сред калциеви и бета блокери основава риск от сърдечен блок. Калциевите антагонисти повлияват метаболизма на някои медикаменти. Винаги предупреждавайте лекаря си, че приемате този вид лекарства. Сокът от грейпфрут може да увеличи токсичността на калциевите антагонисти.2365
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР