Калоян Стайков: Трябва да се работи за дългосрочни решения с ...

Калоян Стайков: Трябва да се работи за дългосрочни решения с

Калоян Стайков: Трябва да се работи за дългосрочни решения с газовите доставки

Калоян Стайков: Трябва да се работи за дълготрайни решения с газовите доставки В България са нужни много стъпки, с цел да се обезпечи дълготрайна сигурност, твърди експертътПрепоръчай (0)

Спирането на доставките на природен газ от Русия за България не провокираха "апокалиптичната картина, както ни увещаха през април ", само че би трябвало да се работи за дълготрайни решения и безпроблемни доставки за летните месеци и запълване на хранилищата. Това сподели пред Bloomberg TV Bulgaria разяснява Калоян Стайков, основен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

Той добави, че хранилището в Чирен е цялостно на към 31-32%, само че ще има потребност от спомагателни количества с оглед условието на Европейски Съюз за 80% и концепцията да се оказва помощ на страни, които нямат лични уреди за ресурси.

„ Намалените количества на газ от Русия принуждават редица европейски страни да отварят още веднъж въглищните си централи, с цел да предпазят популацията и стопанските системи си, въпреки това да е срещу насоките на Европейската комисия “, сподели той.

Стайков предизвести, че в България са нужни много стъпки, с цел да се обезпечи дълготрайна сигурност, защото тя сега липсва - освен за запълване на Чирен, само че и за гарантиране на физическите доставки и някаква предвидимост на цената. „ Малко по-висока цена спрямо досегашните доставки не би бил подобен проблем за бизнеса, колкото непредвидима цена ", посочи гостът.

По думите му тази сигурност ще бъде извънредно сложна за реализиране в миг на политическа неустойчивост в страната. Настоящото "надцакване " при актуализацията на бюджета с обещанията на партиите може да се повтори и да заплаши провеждането на енергийните политики на страната, сподели още Стайков.

Целия диалог може да гледате във видеото на уеб страницата на Bloomberg TV Bulgaria .

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg