Калоян МетодиевИзлезе междинният доклад на мисията на Организацията за сигурност

...
Калоян МетодиевИзлезе междинният доклад на мисията на Организацията за сигурност
Коментари Харесай

Калоян Методиев: Докладът на ОССЕ косвено доказва, че президентът и служебният кабинет са страна в предизборната надпревара

Калоян Методиев

Излезе междинният отчет на задачата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) за българските избори. Това е най-голямата районна организация в света със седалище Виена. Документът обгръща първата половина на предизборната акция и е направен от екип от 24 интернационалните наблюдаващи от 16 страни. Специално внимание е отделено на служебното държавно управление. В текста буквално е написано: „ Президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с сериозни изказвания по отношение на решенията на предходното държавно управление “. Преведено от дипломатически език - те са взели страна в предизборната акция. Дадени са и съответни образци за всеобщите уволнения и обвинявания. Изрично е изведено, че служебният кабинет работи съответно против Българска социалистическа партия и по тематики като газовите доставки против „ Продължаваме промяната “ (стр. 10). Откъдето и да се огледа - това е констатация на авторитетна интернационална организация, която уличава Радев в нарушаване на съществени демократични правила и оттова на българската Конституция.

Специално внимание е отделено на Министерство на стопанската система като образец за изказвания против държавни чиновници, свързани с Българска социалистическа партия. Изброени са редица смени на управнически фрагменти, главно в Министерство на вътрешните работи, Министерство на стопанската система, Митници, енергетика, оръжеен комплекс и други (бележка 3). Тоест, чистката провеждана от служебното държавно управление към този момент е институционално доказана на интернационално равнище.

В началото на отчета е маркирано, че едно от главните напрежения към сваленото държавно управление е тематиката за изпращането на оръжия за Украйна (стр.3). Темата бе вдигната и преекспонирана персонално от Радев (изявления от 27-и април до началото на май). Тогава той искаше отговори къде се изпраща българско оръжие, обвиняваше без доказателства държавно управление и министъра на стопанската система, само че необичайно „ онемя “ и не помни за масираната си офанзива незабавно откакто сформира служебното си държавно управление. Това е следващото доказателство за присъединяване в свалянето на постоянно определено и мъчно формирано държавно управление от президента. Доказателство за търсене и основаване на рецесия в страната. 

За да обобщим първата част на отчета - служебното държавно управление е участник и страна в предизборната конкуренция. То „ удря “ партиите от предходното държавно управление, с което ги слага в неравностойна позиция за вота на 2 октомври. За късия си живот проведа акция на оклеветяване на политически партии и водачи, направи всеобщи уволнения. Косвено потвърждава, че Радев е взел участие в свалянето на държавното управление. Очевидно във втората част на отчета ще намерят място още по-скандални уволнения като това на цялата Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), държавни сдружения и стотици други уволнения от последните седмици. С една дума - ОССЕ удостовери, че служебният кабинет води политика на реваншизъм. Нарушението на Конституцията, демократичните правила, плурализма и правата на стотици хора е реалност. Следващият въпрос е този за отговорността. Докладът е още един мощен мотив за търсенето на лична отговорност на президента, на назначените от него министри и цялата им клика.  

 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР