Калоян Илиев е регионален финансов директор за Югоизточна Европа във

...
Калоян Илиев е регионален финансов директор за Югоизточна Европа във
Коментари Харесай

Триалонът - новият голф за бизнеса

Калоян Илиев е районен финансов шеф за Югоизточна Европа във водеща научнa и софтуерна компания в региона на опазването на здравето, науката за живота и индустриални решения. Той дава отговор за 10 страни в района. Управлява стотици милиони евро доходи и десетки милиони бюджет, както и екипи от хора във всички страни. Член е на УС на Българската асоциация по триатлон. Калоян е на 33 години и е татко на щерка на 1 година. Вярва, че децата би трябвало да бъдат научени от дребни, че придвижването, спортът и интензивният метод на живот не са просто слогани от рекламна акция на здравна организация, а реален фактор за успешен и благополучен живот.

- Триатлонът - новият голф в бизнес средите. Това съпоставяне се появява все по-често в интернет пространството, само че някак е мъчно да си представим, че дилетанти ще заменят спокойния спорт голф с много по-тежкия физически триатлон. Какви хора от бизнеса се насочват към триатлона?

- На пръв взор двата спорта нямат нищо общо, само че в това време имат и доста прилики. Като начало голфът към този момент не адресира новите условия към спорта на модерните мениджъри. Това, което те желаят от спорта, е да ги държи в добра форма и да е здравословен. В същото време триатлонът притегля бизнеса с няколко значими характерности. Това е извънреден и безценен спорт. Изисква закупуване на огромен брой съоръжение, лишава доста време и въпреки да е самостоятелен спорт, нормално всеки играч членува в клуб. Триатлонът става все по-популярен, както в международен мащаб, по този начин и в България.

Състезанията от веригата IRONMAN и Challenge, които имат към 100 старта в годината, оферират слотове за присъединяване на 2500-3000 състезатели. В някои случаи местата свършват единствено за няколко минути, а таксата за присъединяване стартира от 500 евро. В България спортът също набира от ден на ден почитатели, над 2000 са спортистите, практикуващи го и все по-често слушам за триатлон в друга бизнес и персонална среда. Професионалните спортисти към този момент са над 500 във всички възрастови групи от 6-годишни до мъже и дами, като за съпоставяне предходната година бяха малко под 200.

Профилът на фена триатлет е мъж сред 30-60 години, макар че напоследък от ден на ден дами също се занимават с този спорт. Практикуващите  триатлон са с високо обучение, висок приход и с добра дарба за ръководство на времето си. На пръв взор спортовете плуване, колоездене и тичане не допускат огромни разноски, само че това е погрешно мнение. Като експерт във финансите ще дам и малко повече информация в числа и проценти. Разходите за триатлон могат да надвишават 100 000 лева Годишната карта за плуване и фитнес е към 1000 лева, оборудването за плуване също може да доближи над 2000-3000 лева Само за образец, един неопрен може да коства 1400 лева Бягането може би изисква минимум разноски, само че още веднъж маратонките варират от 100 лева до 600 лева и според от подготвителния проект, може да се сменят 2-3 пъти в годината. Колоезденето е дисциплината, в която може се развихриш и да покажеш статус. Цената на велосипеда може да доближи и над 20 000 лева, а от време на време имаш потребност от 3 разнообразни типа. Каската е към 1000 лева, обувките за колоездене 1000 лева и още доста други аксесоари на обща сума към 4000-5000 лева Но най-после най-скъпият запас остава времето. В взаимозависимост от дисциплината, в която се състезаваш, подготовката може да изисква от 6 до 30 часа на седмица.

- Какво дава триатлонът на хората от бизнеса, което не могат да получат от други спортове?

- Приликите сред триатлона и бизнеса са извънредно доста. Триатлонът е спорт за устойчивост, като надпреварата може да продължи над 10 часа и всичко може да се случи, по тази причина е значимо да имаш вярната подготовка, баланс в тренировките сред трите разнообразни спорта и сполучлива дълготрайна тактика. Тези качества са извънредно значими и в бизнеса, в фамилията, в живота. Човек би трябвало да построи сполучлива дълготрайна тактика, да се приспособява към изменящата се среда и да има опцията да взема бързи решения под стрес. Дисциплината и последователността са другите извънредно значими качества,  както в спорта триатлон, по този начин и в бизнеса. Балансът сред тренировките, работата и фамилията е основен за сполучливото показване във всяко занятие. Както в спорта, по този начин и в бизнеса, екипът е основополагащ за сполучливото показване. Дори и от време на време да си самичък на арената на спорта или бизнеса, зад теб има цялостен екип от хора, с които би трябвало да си построил доверие и да си работил дълго, преди да пристигна основният миг, в който да покажеш какво си основал. Хората харесват спортистите, тъй като имат фантазии и ги следват. Същото е и в бизнеса. Екипите и сътрудниците харесват водачи, които имат фантазии, следват ги и съумяват да възпламенят тези към себе си.

- На първото огромно съревнование тази година, проведено от БАТ в Бургас, ще има за първи път съревнование за корпоративни щафети. Какви са преимуществата, за които спортуващите хора от бизнеса е добре да научат?

Благополучието (физическото и психологичното здраве) на чиновниците става все по-голям фактор за всеки един шеф, изключително във времена на провокации, в които живеем през днешния ден. Инвестициите в подобен вид стратегии означават неколкократен растеж през последната година, защото те спомагат за възстановяване здравето на чиновниците, усилват продуктивността и ангажираността им. В последна сметка това е правопропорционално обвързвано и с резултатите на компанията.

Триатлонът е фаворизиран спорт, защото надпреварите се организират напълно на открито и рисковете, свързани с коронавирусната инфекция са оптимално лимитирани. Бизнесът ще може да излъчи един или няколко тима, които ще се състезават на щафетен принцип, като ще има плувец, колоездач и бегач. Това ще даде опция за сближение на екипа, обосноваване на чиновниците, развлечение и не на последно място ще даде опция на хората от бизнеса да обменят опит и да поддържат връзка в неофициална среда.

Регистрацията за корпоративните щафети е отворена на и  до края на месец май, а самите надпревари ще са в къси дистанции, изпълними от множеството хора и ще предложат незабравими прекарвания в Морската градина в Бургас и на Гребната база в Пловдив.

- Във вашата персонална история по какъв начин се движи ползата ви към спорта в границите на бизнес кариерата ви - има ли занимания, които сте променяли, адаптирайки се към уговорките си?

- “Anything is possible ” или “Всичко е допустимо ” - това е мотото на най-трудното и дълго съревнование в границите на един ден IRONMAN. Това е мотото, с което се оприличавам и аз. В взаимозависимост от графика, строя и подготвителната си стратегия, като има седмици, в които ми се постанова да упражнявам над 20 часа. Понякога упражнявам доста рано заран, от време на време в обедната отмора - неотдавна имаме и бягаща пътека в офиса. Случвало се е по време на телеконферентен диалог да тичам на нея. Може би най-фрапиращите ми тренировки бяха, когато ми се постановяваше да пътувам по-често в района. Тогава съм правил клекове и лицеви опори в самолета. Триатлонът е история за човешките благоприятни условия, за рестриктивните мерки, които мозъкът ни слага, а действително можем доста повече, в сравнение с мислим и е единствено въпрос на воля да го покажем на себе си и на близките, с цел да ги мотивираме.

Продуктивността в работата и в живота е уравнение, включващо освен броя часове труд в офиса, а броя и разнообразието от действия, които съпътстват всекидневието. Сред тях най-основните са спортът, фамилията и приятелите. Човек би трябвало да отделя време и да приоритизира и тези детайли, с цел да може да е изобретателен, убеден и благополучен.

- Как бизнесът от своя страна може да помогне на триатлона?

- Всеки бизнес желае да добави спомагателна стойност към своя бранд и да покаже своята обществена отговорност към обществото. Триатлонът дава неповторима възможност в това отношение. Спортът е един от най-бързо разрастващите се в международен мащаб. България следва тази наклонност, както в професионален, по този начин и в любителски проект. Триатлонът влиза в фамилията на олимпийските спортове през 2000 година в Сидни и това в допълнение подкрепя развиването му, като той е един от най-гледаните олимпийски спортове онлайн.

Българската асоциация по триатлон изповядва правила на бистрота, етичност и е мощно фокусирана върху привличането на оптимално доста деца, които да стартират да упражняват. Много водещи интернационалните и български компании припознаха правилата и проектите за развиване на БАТ и поддържаха асоциацията. Това са компании като Уника, Мерцедес, Модис, Кортева, Девин, Asics, КЦМ 2000, Remixshop.com, Smile Credit и други.

Подкрепата на бизнеса може да бъде в друг вид начинания, които сме заложили за 2021 година или в дълготрайна вероятност. Стипендията „ Млад триатлонист “, ориентирана към надарени деца и подрастващи за подкрепяне на техния подготвителен цикъл и закупуване на съоръжение, е една от опциите бизнесът да се включи, като има и доста мощно изразен обществен детайл. За първа година сформирахме народен тим, който ще показва страната на балкански, европейски и международни купи, като задачата ни е в идващите два олимпийски цикъла да имаме представители и на олимпийски игри. За подготовката на този тим сме възнамерявали подготвителни лагери и сме поканили професионален треньорски екип от Испания.  Тази година организираме две мащабни държавни шампионати в Морската градина на Бургас, на 26-27 юни, и в Пловдив - Гребен канал на 10-11 юли. Очакваме да се включат над 500 души, надяваме се към този момент да има опция да бъдат подкрепени от възторжена аудитория. Ще участват публични посетители от общините, Министерството на младежта и спорта, Българския олимпийски комитет и Американското посолство.

 - Вие сте интензивно спортуващ, много зает човек от бизнеса, който подкрепя про боно работата на БАТ. Как се намира баланс " в бягането на толкоз доста и разнообразни писти ", в случай че прибавим и фамилията?

- Цял живот се занимавам със спорт. Още от ученическите си години играех волейбол в Лески, след което продължих да спортувам интензивно, пробвайки доста разнообразни спортове, като фитнес, плажен тенис, плуване, колоездене и тичане, до момента в който открих новата си пристрастеност триатлона преди 5 години. Имам огромни персонални упоритости в този спорт от позиция на спортна кариера. Тази година ще вземам участие на Европейското състезание на IRONMAN във Франкфурт, Германия и се надявам да съм първият българин, спечелил квота за Световното състезание в Кона, Хавай.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР