Калин Петров е завършил висше образование, степен магистър в Технически

...
Калин Петров е завършил висше образование, степен магистър в Технически
Коментари Харесай

Как да избираме фирма за обслужване на асансьори и от какво зависи цената на услугата

Калин Петров е приключил висше обучение, степен " магистър " в Технически университет - София. Той е в сектора на услугите свързани с монтаж и поддържане на асансьори от 2000 година.

Петров е основател на основаването на Националния браншови съюз " Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори ", и е негов ръководител от основаването му.

Калин Петров е създател и съавтар на публикации от региона на своята активност.

С Калин Петров беседваме за компаниите за монтиране и поддръжка на асансьори и за сериозните проблеми в бранша. Председателят на браншовата организация изяснява по какъв начин се образуват цените на услугите и ни поучава по какви критерии да избираме компания за поддържане на асансьорите в постройката.

Ползването на асансьори е необятно публикувано в градовете у нас, само че общо взето се сещаме за асансьорните техници, когато се повреди асансьорът в постройката. Бихте ли описали в резюме специалността на хората, които инсталират и поддържат асансьорите. А каква част от компаниите в бранша поддържат непрекъснато обслужване в случаи на повреди?

И по този начин, желая да отбележа, че въпроса на процедура е формиран от три обособени тематики.

Първата е, че с изключение на в градовете и на доста други места - имам поради на доста туристически обекти и курорти - има конфигурирани такива уреди, който през дейния им сезон не остават без поддръжка, и там притежателите им ценят работата на асансьорния механик.

Нещо което в редица обитаеми места не се прави за жал.

Втората е една болна моя тематика, а точно ПРОФЕСИЯТА асансьорен механик. Какво имам поради.

Асансьорен механик е лице, което е:

Психически крепко - с цел да може да понесе ругатните и подмятанията от ползвателите, нощните смени, позвъняванията по неотложност, изваждането на заседнали пасажери и изблиците на околните им, и в случай че щете градския трафик.

Физически крепко - или по какъв начин ви се коства, разходка до 12 етаж два пъти на час?

Технически грамотно и умело. На процедура у нас, асансьорния парк е доста хетерогенен, постоянно се получава един асансьорен механик да поддържа разнородни уреди. Т.е. в случай че би трябвало да конкретизираме - хидравлични или електрически, нови след 2000 година Или преди този момент - релеен или цифрово ръководство и редица други. Трябва да схваща от електротехника, механика, хидравлика и най-много логика на психиката.

Техника, както споделям аз, може и да е мастит инженер, само че у хората е насадено мнението, че е " оня който поправя асансьора, мърлявия и с омаслените ръце ", а в действителност не схващат, че този човек е най-хубавият им другар. От неговата компетентност и съзнателно осъществяване на работата зависи техният живот и битието на техните близки.

Помислете си какво възприятие ще имате, в случай че сутринта, излизайки за работа с асансьора, за момент си помислите, че този човек Ви мисли " злото " - какъв ще бъде денят Ви?

А в този момент си представете, какъв брой пъти сте се обаждали, че асансьора не работи, а на висок етаж живее човек в неравностойно състояние и не може да слезе по стълбите. Прибавете, че това е в почивен или празничен ден, че е след 18.00 часа или още по цинично - че се прибирате от ресторант в събота в часовете към 02 - 2.30 през нощта и заседнете, а той, асансьорният механик, би трябвало да ви извади.

След всичко казано до тук, молбата ми към хората четящи изявлението е, да си показват посоченото и да се слагат на мястото на " асансьораджията ".

Третата тематика - каква част от компаниите в бранша поддържат непрекъснато обслужване в случаи на повреди, е меко казано не настояща, а КРЕЩЯЩО АКТУАКНА.

Разбирам, че Вие, като публицист, обобщавате въпроса, само че тук нещата са деликатни и би трябвало да се обяснят на необятната аудитория. Защо? би трябвало да е ясно на ползвателите, къде и какво получават и какви са техните отговорности.

Ще разделя въпроса на две, защото считам, че това имате поради.

Обслужване - в тази ситуация се явява в първата част - е спешно ОСВОБОЖДАВАНЕ при положение на затънал пасажер, а във втората -денонощно спешно обслужване.

Тъй като във втората част се съдържа и първата, означавам - с цел да съществува в правния мир юридическо лице имащо право да прави поддържане, ремонт и преустрояване на асансьори, то би трябвало да е осигурило 24/7/365 (т.е. денонощно) спешно освобождение на затънал пасажер, дублирам - за затънал пасажер. Времето е в границите на 60 минути. И това е!

Втората част сякаш е по-интересна. Аварийно обслужване на асансьора в порядъка 24/7/365 е техническо обслужване на самата техника, което включва: премахване на повреди, ремонт и стартиране на оборудването в употреба. Това значи ремонт и премахване на повреди след работно време, в празнични и почивни дни, с цел да може Вашето оборудване да работи.

Това както съм сигурен, че разбирате, е въпрос на договорни взаимоотношения и финансови благоприятни условия на ползвателя. Българина, съгласно мен, общо взето е привикнал да получава и да изисква, само че в актуалните финансови взаимоотношения всичко се договаря. Не можеш да изискваш повече от това, за което си платил. Или както споделям - колкото плащаш, толкоз получаваш. Друг е въпроса, в случай че плащаш и не получаваш. Тогава има органи, към който да се обърнеш. И с цел да не оставяме тематиката отворена, предлагам на ползвателите да четат договорите си и да изискват спазването им, т.е., договаряйте се.
 Снимка 656070
Източник:

Г-н Петров, секторът има ли усложнения и какви? Изпитвате ли усложнения при набиране на квалифицирани фрагменти и къде в действителност се образоват те - в профилирани междинни учебни заведения или по-късно?

Благодаря за въпроса. Това не е " право в десетката ", това е въпрос, както споделят в някой телевизионни игри " въпрос за 100 000 лв. (!!!) ", а както споделям аз - за милиони !!

Откъде да стартира. Излагам обстоятелствата.

Трудно ми е да призная, само че би трябвало да се съглася с мнението на организации от сектора, от които твърдяха, че Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) не е държавен регулатор, а политически инструмент за напън в областта на оборудванията с нараснала заплаха, т.е. наказателен уред, който в редица европейски страни липсва.

Единствено ръководителят на ДАМТХ Петър Горновски (с подготовка на електроинженер), имаше упоритостта да провежда сектора и направи такава нормативна база, която да бъде уравновесена, т.е. да вкара отговорности и за ползвателите/ притежателите. Искам да подчертая, че той беше експерт с опит в сектора. Повечето от ръководителите, съгласно мен, са лица, който извършват задания, без да са съпричастни към сектора.

Като специалист в региона на оборудванията с нараснала заплаха (СПО), мога да отбележа, че като цяло това е главният проблем.

Друга " болна " тематика е остарялата нормативна база .

Дори и неосведомен с региона, четейки тази нормативна база, ще забележи - ще го кажа по-меко - че е належащо да се запълнят празноти и да се уточняват наредбите, да се отстранят пропуски и недостатъци в нея.

Националния браншови съюз " Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори " като организация е член на Българска стопанска камара (БСК), и посредством нея внесохме в Народното събрание, по-точно в Комисията за икономическа политика, оферти за ремонти в главната нормативна база - Закона за техническите условия към продуктите (ЗТИП), посредством които да отворим " пътеката " за нормативни промени в сектора.

Излишно е да споделям, че не постигнахме резултат.

Не знам какво да мисля, очевидно няма никаква концепция за регулация на сектора, или по-скоро може би липсва финансов интерес.

В последно време в сектора има информация за избрани напъни за промени на нормите, които обслужват нечии ползи - очевидно е лобизъм или недоумение на материята - какво друго да кажа.

За да не " разводняваме " тематиката, ще направя опит да отбелязвам насоките при ДАМТН :

Първо - не избор от Народното събрание на ръководител, а конкурс сред специалисти в страната, защото това е един от специалните/специализираните органи за надзор на рисковите уреди.

Второ - незабавна проверка, касаеща материята на употреба на СПО, където са и асансьорите.

Трето - осведомителна тактика ориентирана към ползвателя, която да изяснява отговорности, права и отговорности, като тук нашите сътрудници от асоциация Асансьорна сигурност могат да бъдат извънредно потребни.

И не на последно място, връзката сред Държавната организация и обслужващите лица. Провеждане на семинари, сбирки, отчети и образования, посредством които да се обменят информация и съответни особености при употребата на асансьорите.

Браншът е еластичен и еластичен, ориентира се бързо към новостите и новите финансови и обществени действителности, само че това не е по този начин в държавните регулации.

Какво имам поради.

Насадено е мисленето, че държавния контрол, който е " Меката " на контрола и сигурността, би трябвало да е дистанциран от частника, който обезпечава техническата поддръжка, т.е. обезпечава сигурността.

Връзката сред едните и другите би трябвало да е строго професионална - ние ревизираме, вие търпите проверки/актове??? Защо?

Какво по-хубаво от това да имаме просветителни семинари и образования. Така ще се допълваме. Това което си пропуснал, ще ти бъде показано и противоположното.

Кой по-добре знае от вносителя, монтажника и поддръжката, кое е рисково или би трябвало да е под наблюдаване ? Обраното на това е поддръжката на надзора при несъблюдение на условията за безвредна употреба от собственика/ ползвателя.

Защо поддържащите компании би трябвало да бъдат глобени при неспазване на нормативните условия, заради липса на финансиране от собствениците/ ползвателите.

Разбирате ли, на процедура, в случай че Вашият асансьор има потребност от замяна на детайли, касаещи безвредното прилагане, и съм Ви уведомил, а Вие не сте обезпечили средства за подмяната им. И в тази обстановка аз, като поддържаща компания, съм спрял асансьора, а Вие без да пита сте го пуснали и недай Боже има някаква сериозна обстановка, то аз като поддържаща компания нося отговорност и бивам глобен. Примери доста.

И по този начин, тематиката за фрагментите!!! (дълбока въздишка!)

Да бъда ли почтен? ДРАМА, ДЪЛБОКА ДРАМА!

Обективното положение е следното. В Република България, образованието по специалността асансьорен механик е предпазено от закона. У нас има четири междинни професионални учебни заведения за подготовка на експерти по специалността Асансьорен механик .

Това са: в гр. София - ПГ Хенри Форд, в гр. Пловдив - Професионална гимназия по битова техника, в гр. Бургас - Професионална гимназия по електротехника и електроника " Константин Фотинов " и в гр. Разград - Национална професионална техническа гимназия " Шандор Петьофи "

Средно годишно випуска е от към 80 индивида (деца на 18 години), от които едвам 10% биха се осъществили в специалността. Т.е. сектора чака едвам 8 индивида годишно да бъдат съответно попълнение.

Адекватно - за какво?

В курсовете за преквалификация се образоват лица, на които занапред би трябвало да бъдат построени привички във връзка с асансьорите, електрониката, механиката и така нататък

Не споделям, че те са по-малко способени, само че дано бъдем почтени - образованието в профилирани учебни заведения дава доста повече информация и оптимално практическо образование. Т.е. експертите подготвени в междинните професионални гимназии, са доста скъп капацитет.

Напоследък сътрудници взеха курсисти по схемата на дуалното образование, само че това са единици, защото сектора не може да откликне на упованията - имам поради финансово.

Всъщност аз предвиждах наскоро, че след 10 години ще има асансьори, само че няма да има кой да ги поддръжка. И в този момент се поражда въпросът, обществото готово ли е за това?

Г-н Петров, по Ваша оценка, при установяване на цените на услугите по поддържане на асансьорите, каква " тежест " имат обособените разходни " пера " (труд, аварийни елементи и т.н.)? А зависят ли цените от типа на асансьорите?

Благодаря за въпроса. Искам да подчертая, че Браншовия съюз по никакъв метод не дефинира цените за поддържане на асансьори. Ние като организация, вършим само рекомендации към нашите членове за минималните механически обслужвания на асансьорите.

Какво мога да кажа за ценовата политика. Ще обърна въпроса . Има взаимозависимост сред цена за поддръжка на типа асансьор. Ако един асансьор е остарял, само че поддържан, то труда, който би трябвало да вложите в него за поддръжка, ще бъде доста по-малко в сравнение с да поддържате нов асансьор, само че некачествено инсталиран и занемарен.

Това което желая да кажа е, че освен възрастта на асансьора има значение, само че и неговата поддръжка. Т.е. може да имате нов асансьор, в който меко казано един механик да отдели голямо техническо време за поддръжка, и различен остарял асансьор, който на процедура няма да има потребност от визити.

По отношение на разходните пера . В последните години, цените на аварийните елементи се покачиха доста, да не кажа фрапантно. Ако до преди две-три години, най-простото, един бутон за етажно повикване на всеобщите блокови асансьори, струваше условно 2 лева, то в този момент е не по-малко от 5 лева, положителните повдигателни механизми бяха в порядъка от 3 000 до 5 000 лева до момента в който в този момент са със 70% - 80% нагоре в цената.

Обратното се случва с труда . Спирам се отново на цитирания интервал. Повечето от компаниите в сектора, по отношение на увеличението на минималната заплата, цените на горивата и други съпътстващи разноски, направиха нарастване на таксите с към 20%, т.е. опитахме се да достигнем заплащането на чистачка на вход. Като единствено за последната година нарастването на минималната работна заплата " изяде " 15% от покачването на цените.

Както загатнах по-рано в тематиката с спешното обслужване - за 24/7/365 поддържане се заплаща съответната цена.

И тук желая да задам, посредством Вас, въпрос на вашите читатели: закупили сте асансьор за хиляди левове и желаете да работи безотказно и безвредно, а цената която заплащате за тази услуга е по-ниска от заплатата на чистачката на входа ви - коства ли ви се редно?

Въпреки че доста сътрудници показаха мнение, че не би трябвало да се разясняват ценовите параметри на обслужването, не мога да се съглася с тях. Ще отбележа, че поддръжка под 15 лева за етаж, е както аз споделям - " за два лв. петел, за два лв. пее ". Т.е. не би трябвало да се чака доста.
 Снимка 390095
Източник:

Бихте ли споделили какви са новите трендове при асансьорната техника?

Тука ще бъда сбит. Бъдещето на асансьорната промишленост, в международен мащаб, се дефинира от водещите компании, като: " Шиндлер ", " Коне ", " Отис ", " Мицубиши ", както и редица китайски компании.

Бих споделил, потребен би бил за ползвателите отговорът на въпроса, какво се случва със старите асансьори у нас.

Темата със 100 000 хиляди " асансьори убиици ", към този момент се " изтърка ", само че истината е, че е нужна рационализация .

Това са дейности, посредством които освен ще се увеличи безотказното прилагане на оборудванията, само че и безвредното им прилагане.

Тука мога да си разреша да разясня числа. Модернизация на асансьор на постройка с 8 етажа, излиза към 20 000 лева без Данък добавена стойност , според от съставените елементи. Но това са ориентировъчни цени.

В този ред на мисли бих приканил притежателите, на които следва преустрояване на асансьорите, да се свържат с нас. Ние от Браншовият съюз можем да потвърдим количествата, а не цените. По този метод притежателя ще има гаранция действителна ли е офертата.

Какво бихте предложили на жителите на жилищни здания при избора на асансьорна компания и какви документи е належащо да имат компаниите?

Надявам се да не прозвучи като реклама, само че считам, че може да се доверите на всеки член на Браншовият съюз и на нашите сътрудници.

А в този момент, нормативно видяно, домоуправителят на етажната благосъстоятелност, преди сключването на контракт за техническа поддръжка на съответния асансьор, би трябвало да се убеди, че компанията има годно позволение за осъществяване на този жанр активност, издадено от ДАМТН по реда на Наредбата за безвредна употреба и механически контрол на асансьори (НБЕТНА). За задачата би трябвало да се ревизира в регистъра на уеб страницата на ДАМТН. В регистъра е посочено и на кои лица, по кое време и на какво съображение е отнето разрешителното.

Т.е. косвено отговорих на въпроса - компанията за поддръжка би трябвало да има ВАЛИДНО позволение за осъществяване на дейностите поддръжка, ремонт и преустрояване на асансьори.

Друго значимо, което предлагам да създадат собствениците/ ползвателите на асансьори - отидете до различен обект поддържан от същата компания, огледайте асансьора и говорете със притежателите. По този метод ще добиете действителна визия, удовлетворени ли са от поддръжката те и на каква цена.

Трето и много значимо, Националния браншови съюз " Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори " прави всичко допустимо за " изсветляване " на бранша. Ще излъжа в случай че кажа, че в сектора няма така наречен сред нас " инкасатори ". Това са сътрудници, които реагират единствено в случай че нещо се случи, минават и прибират абонамента и за това регистрират хвърчащи бележки.

Сериозните компании, извършващи качествена поддръжка, издават фактури с касов бон ако плащате на ръка, работят и с банкови сметки, а в последно време станаха много настоящи и заплащанията посредством разнообразни медиатори за парични преводи и платежни услуги.

Така че, започнете със следните въпроси към асансьорните компании: имате ли позволение от ДАМТД и кой му е номера; и фактури издавате ли?

И запомнете, единствено посредством писмена диря , може да се откри какво се е предписание и по-точно дали се е предписание по вашият асансьор. Все отново, както споделих доскоро, асансьорния механик е ваш добър другар.

Г-н Петров, би било забавно, да разкажете в резюме - в случай че имате подобен случай от практиката си - за монтиране на вътрешен асансьор в частен парцел от 3-4 етажа и какъв брой почти коства такава услуга.

След 1990 год. в действителност всички парцели са частни. Може би имате поради еднофамилна къща в частен парцел. Но по този начин или другояче, разпоредбите за монтиране на асансьор, без значение дали е вътрешен (в обекта) или панорамен (фасаден) са едни и същи. Сама по себе си това е рутинна активност, в която проявата на творчество е неразрешена, т.е. следват се правила.

И тъй като отново ме питате за цени на услугата, не мога да се наемам с числа, единствено ще отбележа, че се движат в необятни граници, както се договорите със притежателите.

Сама разбирате, че има разлика, дали асансьора ще бъде инсталиран от формален представител на марката или от друга компания.

Тук ще си разреша да дам съвет на бизнесмените и на хората, на които им следва построяването на асансьор. От качествения монтаж зависи употребата и поддръжката на асансьора, некачествената работа води до бързо дефектиране на оборудването и скъпа поддръжка.

И защото за монтаж не се изисква лиценз, поучавам Ви, търсете компании от сектора с позволение за обслужване, рационализация и ремонт на асансьори - по този начин ще има гаранция, че хората ще знаят какво вършат. И още един път споделям, за Ваша сигурност - преди да изберете асансьорна компания, отидете да видите какво е направила компанията при друга постройка и говорете с ползвателите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР